Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън .

Британският премиер Борис Джонсън оцеля при гласуването на вот на недоверие от депутатите в неговата управляваща Консервативна партия, съобщава БНР. До този вот се стигна в резултат на „Партигейт“ и твърденията на мнозина, че Джонсън е лъгал в парламента.

Скандалът „Партигейт“ избухнал след като стана ясно, че членове на правителството и служители в офиса на Джонсън са организирали партита по време на COVID пандемията, когато подобни събирания бяха забранени в цялата страна. Наскоро разследване разкри, че премиерът лично е участвал в тези партита – нещо, което преди това отричаше. Това доведе до спад в рейтинга му. Джонсън се извини официално, но отказа да подаде оставката си.

Именно затова последва вот на недоверие, което британският премиер успя да премине успешно.

След двучасовото гласуване, провело се вчера, сър Греъм Брейди – председателят на „Комитет 1922“, където постъпиха писмата с искане на вот на недоверие в премиера, обяви, че Джонсън продължава да има доверието на неговите депутати.

Бунтарите обаче се оказаха повече, отколкото се очакваше – 211 депутати подкрепиха Джонсън, а 148 гласуваха против него. В процентно изражение това означава 59% одобрение и 41% неодобрение. Големият въпрос, който сега е на дневен ред, е дали тази депутати или поне някои от тях ще решат да подкрепят занапред политиката на премиера или ще продължават да му създават проблеми.

„Мога да заявя, че въпреки резултата, партията няма доверие в министър-председателя“, заяви пред събралите се депутати сър Брейди.

Според сегашните разпоредби подобен вот не би трябвало да има през следващите 12 месеца. Самият Греъм Брейди обаче по-рано заяви, че правилата могат да бъдат променени.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук