Драгомир Заков
На снимката: Драгомир Заков

Министърът на отбраната Драгомир Заков вчера участва в среща на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ-9“ (Б-9), съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В своето изказване по време на срещата министър Заков отбеляза, че е дълг на държавите да подпомогнат на Украйна.

Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка. В нея участваха и помощник генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Патрик Търнър, министърът на отбраната на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Бен Уолъс и помощник-секретарят по отбрана на САЩ по въпросите на международната сигурност Селест Уолъндър.

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

В своето изказване по време на срещата министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че сила, единство и солидарност в рамките на НАТО, както и икономически силен ЕС, са подходящият отговор на опитите на Русия да дестабилизира Европа и да преформулира основания на правила международен ред.

Наш дълг е да подпомогнем Украйна – двустранно, многостранно, като Алианс и като съюз“, заяви министър Заков. „Силата и на НАТО, и на ЕС идва от политическото единство на това уникално съчетание от страни и общества. Като членове на тези организации ние следва да използваме силните страни на всеки от нас за предоставяне на подкрепата, от която Украйна се нуждае“, допълни българският министър на отбраната.

По отношение на сътрудничеството между НАТО и ЕС министър Заков подчерта, че то е приоритетно за България, а новата Стратегическа концепция и наскоро приетият Стратегически компас на ЕС предоставят възможност за засилване на това сътрудничество. Относно бъдещата Стратегическа концепция на НАТО Заков изтъкна, че тя трябва да даде всеобхватна визия за Алианса в светлината на фундаментално променената среда за сигурност и да обхване всички предизвикателства.

Повече за Стратегическата концепция за следващите 10 години четете ТУК.

Форумът Б-9 предостави възможност за обмяна на мнения и координиране на общи позиции по темите от дневния ред на НАТО, по които ще бъдат взети решения на предстоящите среща на министрите на отбрана на страните членки на НАТО на 15-16 юни и на срещата на върха в Мадрид в края на юни. Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на Източния фланг на Алианса в светлината на руската агресия в Украйна.

Във фокуса на дискусиите бяха засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и укрепването на Източния фланг, ролята на НАТО и ЕС в подкрепа на Украйна и новата Стратегическа концепция на Алианса, която предстои да бъде приета в Мадрид. Стратегическата концепция е вторият по важност документ след Вашингтонския договор, който определя заплахите за сигурността пред НАТО и очертава политическите и военни задачи, които Алиансът ще изпълнява.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук