НАТО Украйна

НАТО трябва да обмисли да предостави на Украйна членство в Алианса „де факто“, а не „де юре“, когато обсъжда стратегията си за следващите 10 години на срещата на върха през юни. Това каза украинският министър на отбраната Олексий Резников днес, съобщава „Ройтерс“.

„Мисля, че ако говорим за членство на Украйна в НАТО де факто, а не де юре, това може да е добрата идея в тази стратегия“, каза Резников на форума GLOBSEC 2022 в Братислава, където се включи чрез видеовръзка.

„Украйна ще бъде част от стратегията, защото ние също сме част от източния фланг на Европа, източния фланг на страните от НАТО, източния фланг на ЕС. Мисля, че това ще бъде печеливша ситуация за всички страни“, смята Резников.

След началото на инвазията на 24 февруари т.г. украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма да стане член на НАТО, а ще разчита на себе си и партньорите си. Украинският министър на отбраната обаче върна темата за членството на Украйна в Алианса, макар и той да не говори за членство „де юре“.

Какво всъщност казва Резников?

Срещата на върха на НАТО предстои да се проведе на 29 и 30 юни в Мадрид, а на нея ще бъде обсъден пътят на Алианса през следващите 10 години. Традиционно, на срещите на върна на НАТО се взимат най-важните решения за отбраната в държавите членки.

Така например анексирането на Крим през 2014 година предизвика НАТО да вземе конкретни решения на Срещата на върха в Уелс същата година. Тогава Алиансът взе решение да разшири способностите на частите за бърз отговор на НАТО – NRF (NATO Response Force). Войници от същия този NRF бяха разположени по Източния фланг на НАТО след 24 февруари т.г., когато Русия нахлу в Украйна.

Отново в Уелс и отново след анексирането на Крим, НАТО реши да създаде Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) – своите сили с много висока степен на готовност, които да могат да бъдат разгръщани в рамките на от 48 до 72 часа.

Тогава беше взето и решението НАТО да разположи на източния си фланг осем Щабни елементи за интегриране силите на НАТО – в България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Целта на Щабните елементи е постоянно присъствие на НАТО, което да демонстрира решителност. Пак в Уелс НАТО реши да създаде и общ план за действие в извънредна ситуация в Черноморския регион.

От думите на Резников става ясно, че най-вероятно Украйна очаква при изготвяне на бъдещи планове за действие, страната да бъде включена в тези планове, макар и да не е член. Плановете описват конкретните стъпки за защита на дадена територия при възникване на определена ситуация и изобщо действия при възникване на заплаха. Вероятно Украйна иска да бъде включена в териториите, които Алиансът би защитил, макар и официално да не е член.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук