Бранимир Балачев
На снимката: Бранимир Балачев.

МВР е обжалвало отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство заради нарушена карантина на Бранимир Балачев, депутат от ГЕРБ. Това съобщи Министерството на вътрешните работи днес.

На 21 февруари т.г. с писмо до главния прокурор на Република България МВР изпрати на прокуратурата документи, свързани с нарушаването на карантина от Балачев. Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Прокуратурата образува преписка, но на 28 март преписката беше прекратена и прокуратурата отказа да образува досъдебно производство. В постановлението си за отказ прокурорът обяснява, че не винаги задължителната изолация от 10 дни е целесъобразна. Балачев преследвал обществено полезна цел – да се яви в съда, за да не се бавят делата. Така обвинителят приема, че деянието на Балачев е малозначително и не е престъпление.

Жалбата на МВР срещу отказа е до Софийска апелативна прокуратура. В нея вътрешното министерство посочва, че обективен анализ на събраните материали сочи наличието на достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и започване на разследване за извършено престъпление.

МВР припомня, че такава благосклонност не е проявена към останалите над 1200 граждани, осъдени с влезли в сила присъди за периода 2020-2021 година, именно за нарушаване на предписанието си за задължително домашно лечение на COVID-19, като голяма част от тези присъди са ефективни.

МВР смята, че прокуратурата не прилага законите точно и еднакво спрямо всички граждани на България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук