Война в Украйна

Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, говори с репортерите на редовния си брифинг, на който заяви, че Русия ще продължи военната си „операция“ в Украйна, докато не постигне всички свои цели.

Позовавайки се на контролираните от Русия територии в Луганск и Донецк, Песков заяви:

“Една от основните цели на операцията е да се защитят хората в ДНР и ЛНР. Бяха предприети мерки за осигуряване на тяхната защита и бяха постигнати определени резултати.”

Той говори и за срещата между руския президент Владимир Путин и председателя на Африканския съюз, президента на Сенегал Маки Сал, която ще се състои по-късно днес в Сочи.

Посещението на Сал и председателя на Комисията на Африканския съюз в Русия е планирано „на фона на усилията на председателството да допринесе за деескалация в условията на война в Украйна и за освобождаване на запасите от зърнени храни и торове, чиято блокада засяга особено силно африканските държави“, се казва в изявление на кабинета на Сал.

Той допълни, че Путин ще даде на сенегалския президент „изчерпателно“ обяснение за това какво всъщност се случва с украинското зърно.

Темата за украинското зърно ще бъде на първо място в дневния ред и при посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Турция следващата седмица, съобщиха от Кремъл.

Зеленски обявяви „победата ще бъде наша“ на 100-ия ден от войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза 100-ия ден от войната с видеообръщение пред президентството в Киев, в което обеща, че „победата ще бъде наша“.

Заобиколен от някои от най-близките си съюзници, сред които министър-председателят на Украйна Денис Шмихал и президентският съветник Михайло Подоляк, Зеленски заявяви:

„Лидерите на парламентарните фракции са тук. Началникът на кабинета на президента е тук. Премиерът на Украйна Шмихал е тук. Подоляк е тук. Президентът е тук. Нашият екип е много по-голям. Въоръжените сили на Украйна са тук. Най-важното е, че нашият народ, народът на нашата страна, е тук.”

„Ние защитаваме Украйна вече 100 дни. Победата ще бъде наша. Слава на Украйна.”, заяви той.

Видеоклипът, публикуван днес, повтаря подобен видеоклип, който президентът публикува на 25 февруари, ден след като Русия започна инвазията си в Украйна, в който той казва „всички сме тук“ в присъствието на екипа си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук