петрол ембарго санкции
Илюстрация: Reuters.

Европейската комисия днес официално обяви шестия пакет икономически санкции срещу Русия, в който е включено и петролното ембарго. EK налага допълнителни санкции и срещу Беларус, предвид нейното участие в руската агресия в Украйна.

Европейската комисия потвърди отсрочката от ембаргото върху вноса на руски петрол за България, което беше договорено до края на 2024 година. Хърватия също ще ползва отсрочка – ще може да внася руски вакуумен газьол до края на 2023 година, тъй като ѝ е необходим за функционирането на нейната рафинерия.

Целта на санкциите е икономическия натиск върху Русия да бъде увеличен, което да подкопае способността ѝ да води война срещу Украйна.

Днешният пакет съдържа следните елементи пет елемента – ограничения върху вноса на петрол, върху неготово транспортиране, върху финансови и бизнес услуги, върху медии и върху износ от ЕС.

Що се отнася до ограниченията за износ, днешният пакет включва ограничения за химикалите, които биха могли да се използват при производството на химически оръжия.

Ограничения за внос на петрол

През 2021 г. ЕС е внесъл от Русия суров петрол на стойност 48 милиарда евро и петролни продукти за 23 милиарда евро. Държавите членки налагат ембарго върху вноса на тези продукти.

Вносът на суров петрол по море трябва да бъде преустановен в рамките на шест месеца. Вносът на петролни продукти ще бъде разрешен за още осем месеца.

„Поради специфичната ѝ географска експозиция, специална временна дерогация до края на 2024 г. е договорена за България, която ще може да продължи да внася суров петрол и петролни продукти по море. Хърватия ще може до края на 2023 г. да внася руски вакуумен газьол, който е необходим за функционирането на нейната рафинерия“, каза се в съобщението на ЕК.

Европейската комисия обаче уточнява, че държавите, които се ползват с отсрочка – или дерогация, няма да могат да препродават суров петрол и петролни продукти на други държави членки или трети страни.

Ограничения върху транспортиране на петрол

След като изтече 6-месечният период, в който трябва да спре вносът на суров петрол по море, ще бъде забранено на газовите оператори в Европа да застраховат и финансират транспорта – по-специално по морски маршрути, на петрол до трети страни.

Това ще затрудни Русия да продължи да изнася суров петрол и петролни продукти за останалия свят, тъй като операторите от ЕС са важни доставчици на подобни услуги.

Мерки за финансови и бизнес услуги

От платежната система SWIFT са премахнати още три руски банки, включително най-голямата руска банка „Сбербанк“, и Беларуската банка за развитие и възстановяване.

Тези банки са от решаващо значение за руската финансова система и способността на Путин да води война, казва ЕК. Това ще затвърди изолацията на руския финансов сектор от глобалната система.

ЕС ще забрани още предоставянето за Русия на услуги от регистрирани в ЕС фирми и лица в областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак. Така руските компании, както и правителството, няма да могат да се възползват от европейската експертиза при извършване на счетоводни и одитни услуги, данъчни консултантски услуги, бизнес и управленски консултации и услуги за връзки с обществеността.

Ограничения за медии

Излъчването на още три руски държавни телевизии – „Россия RTR/RTR Планета“, „Россия 24/Русия 24“ и „Center International“, е преустановено. Те са сред най-важните прокремълски средства за дезинформация, насочени към аудитории в Украйна и ЕС и разпространяващи пропаганда в подкрепа на руската агресия срещу Украйна, казва Комисията.

На въпросните контролирани от Русия оператори и канали ще им бъде забранено да разпространяват своето съдържание в ЕС, под каквато и да е форма – било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони.

Рекламата на продукти или услуги в санкционирани обекти също е забранена.

Ограничения за износ

Шестият пакет включва допълнителни ограничения за износ. Списъкът с артикули, забранени за износ за Русия, е разширен, за да включва допълнителни химикали, които могат да бъдат използвани в процеса на производство на химически оръжия. Износът на такива химикали от 2013 г. се контролира и за други държави – например Сирия.

Шестият пакет санкции добавя още физически или юридически лица, свързани с военно-промишления комплекс на Русия. Добавя и множество лица от Беларус.

Новите санкционирани лица са от сферата на електрониката, комуникациите, оръжията, корабостроителниците, инженерните и научните изследвания. Налагат се санкции на офицери, отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руски граждани, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл, както и на дружества от областите на отбраната и финансите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук