Асен Василев
На снимката: Асен Василев.

Вследствие на направени оптимизации в системата на МВР се предвижда увеличение на заплатите за сектор „Отбрана“, МВР и Министерския съвет с до 20% с актуализацията на бюджета. Това обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев.

Той припомни, че в бюджета има малко под 300 милиона лева, които са определени за увеличение на заплатите в публичния сектор в звената, в които се направят реформи.

Василев все пак обясни, че подобен модел трябва да бъде гласуван от Народното събрание и той не може да бъде приет еднолично от Министерския съвет.

По думите на Василев към момента има няколко системи, които са започнали тази оптимизация и които ще могат да се възползват от този фонд. Сред тези, които изброи са системата на отбраната и на МВР.

Василев каза, че има министерства, които не са направили тази оптимизация при тях, и съответно при тях няма да има увеличение на заплащането, докато не се завърши с оптимизацията на съответните администрации и процеси. Към момента ние не предвиждаме допълнителни средства, заяви още Василев.

„В системите, в които има оптимизации и които могат да се възползват от тези средства, говорим за средно увеличение на заплащането от порядъка между 15 и 20 процента, така че то е изпреварващо на инфлацията. Системите, които по една или друга причина решават да не се оптимизират, съответно няма да получат допълнителни възнаграждения извън това, което е предвидено в закона за бюджета”, заяви той.

Според него от следващата година трябва да се направи и промяна при плащането на осигуровките в публичния сектор, като то трябва да стане равно на това в частния.

„В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават“, каза вицепремиерът.

„Но най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които те плащат, което смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление.

Вицепремиерът посочи, че днес коалиционните партньори се събират, за да обсъдят проектозакона за актуалзиация на трите бюджета – държавния, общественото осигуряване и на НЗОК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук