Мъск, туитър

Twitter обяви абонаментна услуга за 7,99 долара на месец, която включва син чек, който сега се дава само на проверени акаунти, тъй като новият собственик Елон Мъск работи за преразглеждане на системата за проверка на платформата точно преди междинните избори в САЩ, предаде „Ройтерс“.

В актуализация за устройствата с Apple iOS, налична в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство, Twitter заяви, че потребителите, които „се регистрират сега“ за новата услуга „Twitter Blue с верификация“, могат да получат синия чек до имената си „точно както знаменитостите, компаниите и политиците, които вече следвате“.

Не стана ясно веднага кога абонаментът ще бъде пуснат..

Това, че всеки може да получи синия чек, може да доведе до объркване и увеличаване на дезинформацията преди изборите във вторник, но Мъск написа в събота в Twitter в отговор на въпрос за риска от самозванци, които се представят за проверени профили – като политици и изборни служители – че „Twitter ще спре акаунта, който се опитва да се представи за такъв, и ще задържи парите!“

„Така че, ако измамниците искат да направят това милион пъти, това е просто цял куп безплатни пари“, каза той.

Но мнозина се опасяват, че започналите в петък широкомащабни съкращения могат да разрушат предпазните огради за модериране и проверка на съдържанието в социалната платформа, която публичните агенции, избирателните комисии, полицейските управления и новинарските агенции използват, за да информират надеждно хората.

Промяната ще сложи край на сегашната система за верификация на Twitter, която беше въведена през 2009 г. за акаунти на известни личности и политици. В момента Twitter разполага с около 423 000 проверени акаунта, много от които са редови журналисти от цял свят, които компанията проверява независимо от броя на последователите им.

Експертите изразиха сериозни опасения относно нарушаването на системата за проверка на платформата, която, макар и да не е съвършена, помага на 238-те милиона потребители на Twitter ежедневно да определят дали акаунтите, от които получават информация, са автентични. Настоящите верифицирани акаунти включват известни личности, спортисти и влиятелни личности, както и правителствени агенции и политици от цял свят, журналисти и новинарски агенции, активисти, фирми и марки, както и самия Мъск.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук