Протест срещу хартиената бюлетина
Протест срещу хартиената бюлетина. Снимка: Facebook

Промените в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на гласуване с хартиена бюлетина във всички секции, бяха гласувани в пленарна зала. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП – общо 124, окончателно беше прието връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Възраждане“ и „Български възход“ – общо 95 депутати гласуваха „против“.

Хартиената коалиция записа в чл. 206 от Изборния кодекс, че „в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване“.

Проектът на промени в Изборния кодекс бе внесен от БСП още на 19 октомври 2022 г. – в първите дни на 48-ия Парламент. БСП настояваха за преразглеждане на начините на гласуване и в предходния парламент.

За връщане на хартиената бюлетина в предходния парламент настояха още от ГЕРБ и от ДПС. Различните проекти на закони не бяха разгледани, тъй като мнозинството депутатите не позволи те да влязат в дневния ред. Емблематичен стана случаят, когато един-единствен глас не достигна, за да започне дебат по темата в предходния парламент – това се случи, благодарение на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който не гласува заедно с парламентарната си група, а „против“ разглеждане на промените в Изборния кодекс.

Нещо подобно се случи в настоящия парламент, когато депутатът от БСП Явор Божанков обяви, че е против връщане на хартиената бюлетина, а след това беше изваден от партията си от Комисията по правни въпроси, която е водещата комисия по законопроекта – съответно депутатите в комисията гласуват по промените, преди те да влязат в зала. Вижте още. 

Още в миналия 47-и Парламент потребителите в социалните мрежи измислиха термина „хартиена коалиция“ между ГЕРБ, ДПС и БСП, чиито мнения „за“ връщането на хартиената бюлетина имат допирни точки. В настоящия парламент пък стана ясно, че тези „допирни точки“ са всъщност сериозни сходства.

При гласуването на Вежди Рашидов за председател на 48-мия Парламент, който беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“, „Демократична България“ заговори, че се опасява от още такива симбиози. Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ пък заяви, че има риск от връщане на хартиената бюлетина. Към днешна дата на практика виждаме, че симбиозата се задълбочи, а хартиената бюлетина бе върната.

В последните няколко избора беше отчетено, че гласуването с машини е намалило купения и корпоративния вот, недействителните бюлетини, проблемите с изборните протоколи. Според много експерти гласуването с хартиена бюлетина увеличава манипулациите на вота.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук