руска пропаганда - путин
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че предоставя осем милиона евро за откриването на още шест хъба за протеиводействие на дезинформацията в ЕС. Предвижда се да бъде обособен българо-румънски център за борба с дезинформацията, който ще започне работа от следващата година.

Останалите подобни центрове ще работят в Хърватия и Словения; Естония, Латвия и Литва; Германия и Австрия; Унгария; Гърция, Малта и Кипър. През 2020 г. бяха открити хъбове за Белгия и Холандия; Централна Европа; Испания; Люксембург; Франция; Италия, предаде БТА.

В работата на новите организации ще се включат университетски изследователи, независими специалисти по проверка на фактите, медийни служители. Те ще се стремят да засичат и оценяват дезинформационните кампании, и ще организират курсове по медийна грамотност.

Комисията отбелязва, че от следващата година всички държави от ЕС ще бъдат покрити от дейността на хъбовете. Предвижда се като част от дейността участниците постоянно да обменят данни за засечени дезинформационни действия.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук