Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

България ще получи над 20 млрд. лева по политиките на сближаване на Европейския съюз. Това съобщи служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на откриващата конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия. Средствата ще са извън парите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

По думите на Пеканов кохезионната политика на ЕС е политиката на сближаване, която да помогне на някои от регионите на Европа да наваксат по-бързо разликите. Тя възниква, защото в един общ пазар има изключително много позитиви, но има и някои предизвикателства пред регионите, като БВП, стандарт на живот и има нужда от наваксване, обясни вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той каза, че една трета от средствата на ЕС са предназначени за програмите за сближаване. Пеканов благодари на всичките си колеги от различните министерства, които финализираха програмите по новия програмен период.

„Това е важно, защото страната ни ще получи изключително голям ресурс, много по-голям от средствата по възстановяване, това са над 20 млрд.лв.“, подчерта Пеканов.

„Тези средства не са обвързани с толкова тежки условия за тяхното получаване. Ние трябва да даваме добрите примери, за да знаят гражданите как те да достигат до тях във всички приоритетни сфери- в образованието, регионалната политика, социалната политика, икономическото развитие, така че БВП да расте по-бързо“, заяви Пеканов.

Той отбеляза, че кохезионните фондове често биват използвани, за да адресират краткосрочните кризи като пандемията, енергийната криза, агресията на Русия в Украйна. Ние трябва да имаме решение на тези кризи, но кохезионните фондове трябва да останат дългосрочна инвестиционна политика на ЕС, за да подпомагат регионите, които срещат предизвикателства. Дългосрочните проекти ще ни направят по-силни и по-устойчиви утре, каза Пеканов.

Той съобщи, че вече са одобрени осем от десетте оперативни програми, очакваме одобрението на останалите две, след което предстои тяхното изпълнение. Понякога се спекулира, че има забавяне, но истината е, че пандемията доведе до промяна на редица от регламентите на ниво европейски институции. Не смятам, че България се е забавила по отношение на средствата, които идват по кохезионната политика, заяви вицепремиерът.

Той поздрави министерствата, че някои от тях вече са започнали със своите процедури. Всичко това са програми, които ще помогнат на бизнеса, на малките и средни предприятия, на хората, на регионите, каза още Атанас Пеканов.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук