Велико Търново има поводи за гордост със своя суджук. В частност и България.Страната ни се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като бе официално вписан и „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“.
Европейската комисия (ЕК) го включи в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта. Това е седма такава, регистрирана от България.
По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
„Суджук Търновски”/„Търновски суджук” е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки.
Произвежда се повече от 50 години чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова.
По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.
Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през 2020 г.
Ето и останалите девет национални продукти, които са вписани:
- ЗГУ „Горнооряховски суджук“
- ЗГУ „Българско розово масло“
- ХТСХ „Филе Елена”
- ХТСХ „Луканка Панагюрска”
- ХТСХ „Роле Трапезица”
- ХТСХ „Кайсерован врат Тракия”
- ХТСХ „Пастърма говежда”
- ЗНП „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“
- ХТСХ „Луканка Троянска“/„Троянска луканка“
Още любопитни новини – четете тук