Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на хартиената бюлетина и на бюлетината от машинното гласуване във връзка с предстоящите на 2 април предсрочни избори за народни представители.

Със свое решение от 4 март Централната избирателна комисия утвърди образците на изборните книжа, включително образци на бюлетината за гласуване в страната и на тази извън страната, които бяха публикувани на сайта на ЦИК.

„Извън страната, ЦИК определи да се гласува в 738 избирателни секции. В 244 от тях ще има машини за гласуване“, заяви говорителят на комисията Росица Матева.

По думите ѝ до 20 март е срокът да бъдат назначени съставите на секционните избирателни комисии.

Матева уточни още, че срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес или с подвижна избирателна комисия, е до 18 март.

„Имаме вече регистрирани и международни наблюдатели, както и 13 български наблюдатели на изборите“, каза още тя.

Вчера в отсъствието на представители на ЦИК Министерство на електронното управление изтегли публично серийните номера на 6 машини за гласуване. Машините ще бъдат тествани от четири екипа. На свое заседание ЦИК не събра мнозинство, за да позволи присъствието на свои представители. Един от аргументите им беше, че няма методика, по която да се определи броят на машините, които ще преминат през проверка. Очаква се от министерството да запознаят комисията с устройствата за видеонаблюдение на изборния ден.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук