Весели италианци се реят и кораба, който се рее по ръба на Космоса. Снимки: VIRGIN GALACTIC

Космолетът VSS Unity на компанията Virgin Galactic, собственост на британския милиардер сър Ричард Брансън, успешно извърши първия си комерсиален рейс.

Самолетът-носител Eve заедно с ракетоплана излетяха от космодрума в щата Ню Мексико в 8:30 местно време вчера. След час полет нагоре (който се транслираше от кабината на кораба в пряк ефир), на височина 13 600 метра ракетопланът се отдели от самолета-носител, включи собствените си двигатели и пое към границите на Космоса, достигайки пределната височина от 85 километра.

Unity се отделя от носителя Eve и полита към ръба на Космоса.

Целият полет продължи около час и половина. На борда бяха двамата пилоти, астронавт-инструктор от компанията Virgin Galactic и трима италиански офицери-летци, които проведоха редица експерименти в условия на безтегловност. Когато корабът достигна най-високата си точка, те развяха националния флаг по случай 100-тната годишнина на италианските ВВС.

Макар на борда да нямаше туристи в прекия смисъл, това все пак беше комерсиален полет, защото Министерството на отбраната на Италия плати за своите офицери.

Сега сър Ричард Брансън започва да вози към Космоса хората, които вече са си платили билетите на стойност от 250 до 450 хиляди долара. А такива вече има около 800 човека. Някои от тях повече от 10 години чакат своя час, за да докоснат крайчето на Космоса. На някои обаче ще им се наложи още да почакат на опашката.

Проблемът е, че космолетът Unity може да качи на борда си само няколко пасажери, а полетите засега са планирани веднъж месечно. Така ще бъде, докато Virgin Galactic не пусне новия си клас ракетоплани, които ще поемат комерсиални курсове към небето през 2026 г. и ще летят всяка седмица.

Пътят на Virgin Galactic до комерсиалните полети не беше никак лесен. Компанията бе основана през 2004 г. след успеха на експерименталния самолет SpaceShipOne, който два пъти успя да достигне границата с Космоса и получи награда 10 милиона долара за технологически иновации.

Сър Ричард се надяваше тогава, че платените полети ще започнат още през 2007 г., но компанията му се сблъска с непредвидени технически трудности. През 2014 г. проектът едва не се провали, когато прототипът Enterprise се развали при набиране на височина и един от двамата му пилоти загина.

Чак в края на 2018 г. новият кораб Unity успя да стигне безаварийно до височина 80 километра, което се смята за граница с Космоса. През 2021 г. Брансън лично полетя на Unity и нарече усещането да си там горе „невероятно“.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук