Основателят на Virgin Group британец сър Ричард Брансън
Основателят на Virgin Group британец сър Ричард Брансън

Сър Ричард Брансън посочи датата, на която ще отлети до ръба на космоса. Това ще се случи на 11 юли или много скоро след това.

Той ще бъде пътник в задната част на ракетния самолет Unity, който компанията Virgin Galactic развива в САЩ от две десетилетия. Превозното средство може да се изкачи на височина от 90 км, давайки на тези на борда няколко минути безтегловност и изглед към кривината на Земята.

Намерението на сър Ричард е да въведе космическа търговска услуга. Около 600 лица вече са внесли депозити, за да поемат на космическо пътуване. Пълната цена на билета ще бъде около 250 000 щатски долара.

Сър Ричард Брансън каза: „Наистина вярвам, че космосът принадлежи на всички нас. След 17 години изследвания, инженерство и иновации, новата търговска космическа индустрия е готова да отвори Вселената за човечеството и да промени света завинаги. Едно е да имаш мечта да направиш пространството по-достъпно за всички, друго е невероятен екип да превърне тази мечта в реалност.“

Върджин галактик

Ключово за Virgin Galactic, за да продължи напред със своя бизнес, беше получаването на лиценз за комерсиални полети от Федералната авиационна администрация. Неделя 11 юли е началото на това, което се нарича полетен „прозорец“. Екипът на Galactic ще се стреми да направи полета в този ден. Въпреки това той може да бъде отложен, поради неблагоприятни метеорологични условия или технически проблем.

Ако мисията се състои тази неделя, това би означавало сър Ричард да открадне светлината на прожекторите от своя съперник в суборбиталния космически туризъм – колегата му милиардер Джеф Безос. Основателят на онлайн империята на дребно Amazon.com изхарчи цяло състояние в хобито си да строи ракети. Той обяви датата на собственото си пътуване до ръба на космоса – 20 юли. Трима души бяха поканени да се присъединят към него в капсулната система New Shepard. Това са брат му Марк, мистериозен човек, който платил 28 милиона долара на търг за място, и известната жена авиатор Уоли Фънк. Осемдесет и две годишната Фънк се е обучила за астронавт през 60-те години и ще стане най-старият космонавт в историята.

Ричард Брансън очевидно измести датата на първия си полет в отговор на Джеф Безос, който пръв посочи дата за излитането си. Първоначалният план за следващия полет на Unity беше четирима служители на Virgin Galactic да се возят като пътници. Целта е да да изпробват кабината за бъдещите туристи. Едва след този полет сър Ричард трябваше излети. Сега той ще бъде един от четирите изпитатели. Останалите са Бет Мойсей, главният инструктор по астронавтика на Galactic, Колин Бенет – водещ инженер, и Сириша Бандла, вицепрезидент по правителствените въпроси. Двамата пилоти ще бъдат Дейв Макей и Майкъл „Sooch“ Масучи.

Космическият туризъм е сектор, който се възражда след десетилетие пауза. През 2000-те седем богати лица платиха, за да посетят Международната космическа станция (МКС). Но този авантюризъм, организиран под патронажа на руската космическа агенция, престана през 2009 г.

Сега има много нови инициативи. Целите на някои от тях са насочени много по-високо от субиорбиталните полети на Ричард Брансън и Джеф Безос. Техническият предприемач от Калифорния Илон Мъск вече е планувал няколко частни мисии в своите капсули Dragon. Тези превозни средства достигат няколкостотин километра над Земята и ще останат там с дни.

Руснаците също правят търговски полети до МКС. Има такива, които искат да изградят частни космически станции, които хората да посещават. Сред тях е Axiom, компания, създадена от бивш програмен мениджър на НАСА. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук