Британският принц Уилям и брат му Хари разкриват статуята на майка им принцеса Даяна, в Потъналата градина в двореца Кенсингтън в Лондон, Великобритания, 01 юли 2021г.
Британският принц Уилям и брат му Хари разкриват статуята на майка им принцеса Даяна, в Потъналата градина в двореца Кенсингтън в Лондон, Великобритания, 01 юли 2021г.

Статуята на принцеса Даяна беше открита в градината Кенсингтън в западен Лондон от нейните синове, принцовете Уилям и Хари.

Скромната церемония се проведе в деня на 60-ия рожден ден на принцесата в тайната градина на Потъналата градина (Sunken Garden), разположена в двореца Кенсингтън. В нея освен принцовете взеха участие членове на семейството на Даяна, скулпторът Йън Ранк-Броудли, ландшафтният дизайнер Пип Морисън и членове на комисията по попечителство на паметника. Принц Чарлз не присъства на откриването. Малкият брой присъстващи се дължи на ограниченията заради коронавируса, които са в сила във Великобритания.

„Днес, на деня, в който би трябвало да се отпразнува 60-ият рожден ден на нашата майка, ние си спомняме нейната любов, сила и характер – качества, които я превърнаха в сила на доброто по целия свят, променяйки безброй животи към по-добро“, се казва в изявление на херцогът и херцогинята на Кеймбридж в Туитър.

Изглед към статуята на Даяна, принцеса на Уелс
Изглед към статуята на Даяна, принцеса на Уелс

Едновременно с откриването на скулптурата, пред публиката беше представена обновена мемориална градина в памет на принцесата, създадена от Морисън. Потъналата градина беше едно от любимите места на Даяна в двореца Кенсингтън. Сега в нея цъфтят любимите цветя на принцесата – незабравки, рози, лалета, далии и лавандула. Работата по градината започна през октомври 2019 г. и беше извършена от петима градинари, водени от Греъм Диламор, ръководител на имението и градините на британските кралски дворци. За хиляда работни часове градинарите са засадили 4 000 цветя.

„Това беше специален проект за мен. Градината беше любимото място на Даяна. Ние внимателно създадохме нов облик, разработихме схеми за засаждане, така че те органично да допълнят статуята и да направят градината място, което дава спокойствие на гостите на двореца Кенсингтън, напомняйки за принцесата“, каза Морисън на церемонията по откриването.

Цветя, поставеки пред двореца Кенсингтън, по случай 60 рожден ден на принцеса Даяна
Цветя, поставени пред двореца Кенсингтън, по случай 60 рожден ден на принцеса Даяна

Уилям и Хари поръчаха статуята на принцеса Даяна през 2017 година. Автор на скулптурата е британецът Ранк-Броудли. Той е и  създател и на профила на кралица Елизабет II, който украсява британските монети от 1998 г. Инсталирането на скулптурата беше отложено поради пандемията от коронавируса.

В нощта на 31 август 1997 г. Даяна, на 36-годишна възраст, загина трагично при автомобилна катастрофа в Париж.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук