Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Борис Джонсън по време на срещата на върха на Г7 в залива Карбис, Великобритания, 11 юни 2021 г.
Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Борис Джонсън по време на срещата на върха на Г7 в залива Карбис, Великобритания, 11 юни 2021 г.

Германският канцлер Ангела Меркел ще направи последното си работно посещение във Великобритания днес в качеството си на канцлер на ФРГ. Тя ще се срещне с премиера Борис Джонсън. Това гласи изявление на кабинета на държавния глава на Обединеното кралство.

В него се отбелязва, че срещата на политиците ще се проведе в резиденцията на Джонсън „Чекърс“ близо до Лондон. За Меркел това посещение ще бъде 22-ро по време на мандата й като канцлер на Германия от 2005 г. насам. В Германия ще се проведат парламентарни избори на 26 септември. Но Меркел заяви, че повече няма да се кандидатира за поста председател на федералното правителство.

Лидерите на Великобритания и Германия възнамеряват да обсъдят задълбочаването на сътрудничеството между Лондон и Берлин. „След повече от 16 години мандат на Меркел като канцлер отношенията между Великобритания и Германия се възродиха и укрепнаха, навлизайки в нова ера. И новите съвместни инициативи, за които ще се договорим днес, ще бъдат наследство за много поколения“. Това заяви британският премиер в навечерието на предстоящата среща.

Според документа германският канцлер ще се обърне към британското правителство виртуално. Това ще бъде първото подобно обръщение на чуждестранен държавен глава към британския кабинет след речта на американския президент Бил Клинтън през 1997 г.

В навечерието на посещението германското правителство не изключи в дневния ред на срещата да бъде повдигнат въпроса за ограниченията за пътуване. Причината е в разпространението на силно инфекциозния щам „Делта” на коронавируса във Великобритания. Тази седмица „The Times” съобщи, че именно Меркел е подкрепила общоевропейската забрана за влизане на граждани на Обединеното кралство на територията на ЕС. Възможно е също така разговорите да засегнат въпроса за постигане на окончателно споразумение за доставка на храни от Великобритания до Северна Ирландия.

Както бе съобщено по-рано в Бъкингамския дворец, на 2 юни германският канцлер ще се срещне и с кралица Елизабет II. Монархът ще я приеме в замъка Уиндзор. Той е разположен в Бъркшир, намиращ се на около 40 км. от Лондон.

Това е първото официално посещение на Меркел в Уиндзор, но германският министър-председател и преди се е срещал с Елизабет II. През 2015 г. те имаха частна среща в германската канцелария по време на кралско посещение във ФРГ. Два пъти – през 2008 и 2014 г., Елизабет II прие Меркел в Бъкингамския дворец.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!