Ангела Меркел
На снимката: Ангела Меркел - канцлер на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел категорично отрече възможността за поредно кандидатиране за поста на германски канцлер и заяви, че дори не мисли за това.

„Не. Наистина не“, каза тя за ЗДФ, отговаряйки на въпрос за готовността й да стане канцлер за пети път в светлината на коронавирусната криза и необходимостта от преодоляването й.

Меркел добави, че решението й е „много твърдо“.

Справи се с коронавируса

По-рано германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в интервю за вестник „Билд ам Зонтаг“ заяви, че в последно време чува мнения, че Меркел трябва да остане, защото тя управлява държавата много добре по време на епидемията.

Меркел обяви решението си още през 2018г.

В края на октомври 2018 г. Меркел обяви решението да не се кандидатира повече за председател на Християндемократическия съюз.

Това беше предшествано от незадоволителните резултати, генерирани от консерваторите на регионалните избори.

Канцлерът каза също, че тя ще остане начело на правителството до 2021 г. и след това няма да заема политическа длъжност.

Новата „Меркел”

На 7 декември 2018г. Християндемократическият съюз в Германия избра на конгреса си в Хамбург Анегрет Крамп-Каренбауер за наследник на Ангела Меркел на поста председател на партията.

Тя се наложи в балотажа с едва 35 гласа повече в пряк двубой с критика на Ангела Меркел, Фридрих Мерц.

След 18 години на лидерския пост първата жена лидер на консервативния ХДС Ангела Меркел обяви в края на октомври 2018г, че се оттегля.

Крамп-Каренбауер, която е сочена за приближена до дългогодишния лидер Ангела Меркел, получи 517 от 999 възможни гласа.

Ако нейната партия спечели следващите избори, Крамп-Каренбауер ще е новият канцлер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!