Новият лидер на ХДС в Германия -Анегрет Крамп-Каренбауер

Християндемократическият съюз в Германия избра тази вечер на конгреса си в Хамбург Анегрет Крамп-Каренбауер за наследник на Ангела Меркел на поста председател на партията. Тя се наложи в балотажа с едва 35 гласа повече в пряк двубой с критика на Ангела Меркел, Фридрих Мерц.

След 18 години на лидерския пост първата жена лидер на консервативния ХДС Ангела Меркел обяви в края на октомври, че се оттегля. Преди делегатите да пристъпят към избора на лидер, канцлерът Ангела Меркел държа последната си реч като председател на ХДС.

Крамп-Каренбауер, която е сочена за приближена до дългогодишния лидер Ангела Меркел, получи 517 от 999 възможни гласа. А за отдавнашния политически противник на канцлера – Фридрих Мерц, гласуваха 482 делегати. „Приемам изборния резултат, благодаря за широката подкрепа и моля да ме подкрепяте още известно време“, каза веднага след обявяването на резултатите Анегрет Крамп-Каренбауер.

На 10-и април 2000 година в Есен делегатите на партийния конгрес избират Ангела Меркел за свой председател. И я подкрепяха още цели 18 години и в 72 вота – национални и европейски. По-дълго е управлявал само „канцлерът на обединението“ Хелмут Кол. Смятаната за негова ученичка Меркел получи днес като подарък диригентската палка на Кент Нагано, с която той в края на срещата на върха на Г-20 в Хамбург дирижира „Деветата симфония“ на Бетовен. От днес Меркел вече ще дирижира само правителството, но не е ясно, колко дълго.

В последната си реч като партиен лидер Ангела Меркел изненада с демонстрирано самочувствие, самокритика и самоирония:

„Давай по същество.“ Това е моето мото. Сухо. Скучно. Типично Меркел“.

И се извини:

„Така и не ви „зарадвах“ с удари под кръста срещу политическия ни противник, а предпочетох честния дуел. Не играх никому по свирката. И знам, че с това си поведение неведнъж ви опънах нервите“.

Делегатите изпратиха Ангела Меркел с деветминутни ръкопляскания на крака, но не счупиха рекорда от 2005 г. – 13 минути в годината, когато Меркел пое за първи път канцлерския пост. Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц поставиха различни акценти.

„Единственият компас за ХДС са християнските ценности. Те са нашата пътеводна звезда и това не бива никога да го забравяме“, каза Крамп-Каренбауер.

По-консервативният Мерц настоя за обрат в политиката на ХДС.

„Популистите – левите и десните – стават от ден на ден все по-дръзки и по-успешни. А партията, която доскоро мнозина смятаха за еднодневка, днес е водещата опозиционна сила в Бундестага. Това състояние е нетърпимо! То застрашава сигурността на страната и затова настоявам за смяна на курса“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!