Меркел и Путин
На снимката: Ангела Меркел и Владимир Путин.

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел отхвърли обвиненията, че нейната политика е косвено виновна за атаката на Русия срещу Украйна вчера в първото си интервю след напускането на поста. Меркел осъди агресията на Русия и дори заяви, че без действията на Германия и други съюзници, Путин е щял да нахлуе в Украйна много по-рано.

В първото си публично интервю, дадено за „Шпигел“, след напускането на поста на канцлер на Германия през декември 2021 година, Меркел твърди, че руският президент Владимир Путин е щял да нахлуе в Украйна много по-рано от 24 февруари т.г., ако тя и други съюзници през 2008 година не били взели решението да блокират кандидатурата на Украйна за членство в НАТО.

През април украинският президент Владимир Зеленски заяви, че Меркел и бившият френски президент Никола Саркози, с дългогодишната си политика на отстъпки пред Русия и с противопоставянето на Украйна и Грузия в НАТО, са насърчили Москва да мисли, че „има им е позволено да правят каквото си поискат“ с Украйна и извършват „дори и най-ужасяващите военни престъпления“ като тези в Буча.

„Моята оценка е съвсем ясна: ако планът за членството в НАТО се беше осъществил тогава, това (войната) щеше да се случи още по-бързо“, каза Меркел.

„Не се обвинявам“, каза Меркел пред публиката в напълно разпродадения театър „Ансамбълът Берлинер“ в германската столица, където се проведе интервюто. „Опитах се да работя в посока предотвратяване на бедите. Бих се почувствала много зле, ако бях казала: „Няма смисъл да говоря с Путин“. Голяма трагедия е, че не се получи, но не се обвинявам, че опитах“, добави тя.

Украйна в НАТО

Според Меркел през 2008 година Украйна не е била това, което е сега, като дори посочи, че по онова време Украйна е била „управлявана от олигарси“.

Ако през 2008 година Украйна беше влязла в НАТО, за руския президент това е щяло да бъде равнозначно на обявяване на война, смята още бившият канцлер. Въпреки че не споделя гледната точка на Путин, Меркел каза, че „знае как мисли той “ и „не иска да го провокира допълнително“.

Тя твърди, че е блокирала пътя на Украйна към членство във военния съюз в интерес на самата Украйна. „Не можете да станете член на НАТО от днес за утре“, каза Меркел. „Това е процес и по време на този процес знаех, че Путин ще направи нещо на Украйна, което не би било добро за нея“, каза още тя.

Минските споразумения

Минските споразумения от 2014 и 2015 година, с които се направи опит войната в Донбас да бъде прекратена, бяха подписани от тогавашния украински президент Петро Порошенко. Меркел защити споразуменията, заявявайки, че са купили време за Украйна. „Това успокои въпроса и спечели време на Украйна, за да се превърне в страната, която е сега“, каза тя.

Тя похвали президента Володимир Зеленски за лидерството му по време на войната, заявявайки, че той представлява нова Украйна.

Войната в Украйна

Меркел осъди нахлуването на Путин като „брутално нападение в нарушение на международното право, за което няма никакво извинение“ и показа известна предпазлива самокритика, като заяви, че не е успяла по време на мандата си „да създаде архитектура за сигурност, която можеше да предотврати тази война“.

Меркел каза още, че е започнала да приема сериозно възможността за задаваща се инвазия през последните няколко седмици на поста си, когато присъства на срещата на върха на Г-20 в Рим, докато правителството на Олаф Шолц все още беше в процес на формиране.

„Не споделям мнението на г-н Путин. Ние обаче не успяхме да създадем архитектура за сигурност, която би могла да предотврати това (войната в Украйна). Трябва да помислим за това“, каза още тя по повод подготвеността на западния свят.

Търговските връзки с Русия

Меркел отхвърли критиките, че Германия под нейно ръководство е изпаднала в илюзията, че една агресивна Русия може да бъде демократизирана чрез разширяване на търговските връзки със Запада.

„Не вярвах, че Путин може да бъде променен чрез търговия“, каза Меркел. Според нея обаче ако политическото сътрудничество е невъзможно, е разумно поне да има някакви икономически връзки с Москва.

Защитата на Меркел за разширяване на икономическите връзки с Русия изглеждаше в противоречие с твърдението ѝ, че е предупредила други политици, че Путин изпитва враждебност към целия западен модел на демокрация и че иска да „унищожи Европа“.

Бившата лидерка на консервативния Християндемократически съюз призна, че европейските страни не са успели да похарчат достатъчно за своите армии, въпреки че отхвърли критиките, че германската армия е изпаднала в хаос под неин контрол.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Баба Меркел върти политики да избие бедни и невинни и да ни пръснат по света като роби…Разрушават ни страните и ни пращат по света да им слугуваме…Хитри са…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук