Смиляна Нитова - председател на ДКК, Анита Великова - председател на съвета на директорите на
Смиляна Нитова - бивш председател на ДКК.

Печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на „Кинтекс“ ЕАД е около 17 пъти по-малка в сравнение с миналогодишната за същия период. Това обяви на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията Смиляна Нитова, изпълнителен директор на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД (ДДК). На срещата присъстваха и новият председател на Съвета на директорите на „Кинтекс“ ЕАД Анита Великова, както и зам.-председателят на Съвета на директорите Александър Павлов.

По време на брифинга стана ясно, че ръководството на ДКК е възложило на Съвета на директорите на „Кинтекс“ да направи проверка на състоянието на дружеството и да направи доклад. Нитова констатира още, че старото ръководството, единствено от дъщерните дружества, не е представило нито годишния финансов отчет на дружеството, нито отчета за тримесечието до вчера.

„Към този момент не мога да ви посоча точно цифрова информация, но ви посочих няколко примера с цифри, с конкретика, които са парадоксални за управление на държавно дружество“, посочи Смиляна Митова.

Във връзка с изнесени неистини от г-н Михайлов в редица публични изяви и твърдението му, че е сключил много изгоден договор за „Кинтекс“ на стойност 42 млн. евро за износ на специална продукция, бе подчертано, че такъв договор не е намерен в дружеството.

„Всички сключвани договори за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на директорите. Следва изводът, че бившият изпълнителен директор Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично, не е спазвал правилата нито на устава на „Кинтекс“, нито за правилата за работа на Съвета на директорите, нито договора за управление. Той не е уведомявал и ръководството на ДКК за сключваните договори“, обясни Смиляна Нитова.

Изпълнителният директор на ДКК определи като по-интересни другите договори, които са сключвани.

„Има такива, които преповтарят определена дейност, т.е припокриват дейността на един граждански договор с друг такъв, който е действащ. Фрапантен е случаят с Агентския договор. Там са платени над половин милион долара за дейност, която е осъществена преди сключването на този договор. Интересно е, че за един ден е сключен договора, споразумението към него и е представена проформа фактурата от другата страна, а в едноседмичен срок е платена сумата“, съобщи тя.

В отговор на въпрос Анита Великова, председател на Съвета на директорите на „Кинтекс“ каза, че не разполага с информация дали предишното ръководство на дружеството е изнасяло оръжие за Украйна, но допълни, че ще бъде направена проверка по този въпрос.

Бившият шеф Александър Михайлов съобщи пред медиите, че е било изнесено оръжие за 200 млн. през Полша към Украйна. Той уточни, че става въпрос за снаряди за системите за залпов огън „Град“.

Нитова отбеляза по думите й друг фрапантен случай от работата на старото ръководство на „Кинтекс“ – отказ от представителство на ВМЗ в Египет от страна на „Кинтекс“ и прехвърляне на представителни функции на частна фирма БИМ, където Михайлов е бил на ръководна длъжност.

Самият факт, че се прехвърля представителство на държавно дружество от държавно дружество на частна фирма, в която Михайлов е бил част от оперативното ръководство на тези фирма, и то на дружества, които са в една система – на военно-промишления комплекс, е показателен, допълни Нитова.

Припомняме, че на 3 юни ръководството на ДКК взе решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот. Тогава вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изтъкна три причини за смяната на ръководството на дружеството – влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, без да е уведомено ръководството на ДКК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук