Николай Маринов
Снимка: БТА

Днес страната осъмна с нов скандал. Този път в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“. Изпълнителният директор на компанията Николай Маринов беше освободен от длъжност с решение, взето късно снощи на заседание на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Причината – редица сигнали за нарушения.

Срещу Маринов е подаден сигнал, че веднага след избирането му на поста е закупил моторни превозни средства, като избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена. Също така, малко след встъпването му в длъжност, млекопреработвателната компания започва да закупува суровина от новорегистрирана фирма, като имало индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена. Сигнал, че качеството на суровината е значително занижено, е подаден и от производствената база във Видин.

Държавната консолидационна компания е разпоредила проверка по всички сигнали.

Пред БТА Николай Маринов предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното решение за намаление на цените на продуктите на компанията. Той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ. Затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията.

По-късно през деня  Николай Маринов даде пресконференция и обяви, че ще заведе иск за възстановяване в длъжност. Той каза, че отстраняването му е било незаконно и отхвърли всички обвинения, отправени по-рано днес от ръководството на ДКК пред медиите.

Според Маринов всички продукти на дружеството са с високо качество и в базата във Видин няма некачествен кашкавал, каквито бяха медийни твърдения на изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров. Подобни изказвания, както и заповед за преустановяване на всички плащания от страна на компанията, според Маринов, говорят за желание дружеството да бъде доведено до фалит.

Той посочи, че системно е имало вмешателство в оперативното ръководство на компанията, като показа пред медиите документи. Маринов разказа и за индиректен натиск от страна на икономическия министър компанията да започне да доставя мляко от друга фирма – на по-високи цени и с показатели, които не отговарят на стандартите на „Ел Би Булгарикум“, а не както е било досега – от мандри в района на Видин.

Маринов съобщи, че четири пъти е информирал ресорния министър със съответните докладни, в които са описани всички опити на ръководството на ДКК да се намесва в управлението на дружеството в негов ущърб.

Според Маринов от началото на годината оперативната работа на компанията е била блокирана заради постоянните искания за всякакви справки със срок „от днес за днес“. В това число например и за разходите на тоалетна хартия.

Маринов отрече и казаното от Димитров, че намалението във фирмените магазини на „Ел Би Булгарикум“ е обявено в деня (20 февруари), в който Маринов е бил освободен, като показа своя заповед от 17 февруари.

Междувременно  с решение на Съвета на директорите на ДКК на длъжността изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ бе назначен Владимир Русев, който беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от „Има такъв народ“.

Източник: БТА

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук