Варшава среща Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна днес с лидерите на страните от източния фланг на НАТО, за да демонстрира подкрепа за тяхната сигурност.  България е представена на срещата от президента Румен Радев. В нея участват още лидерите на Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Срещата се състоя точно след като Русия преустанови участието си в знаковия договор за контрол на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“, предаде БТА.

„Голяма грешка“, подчерта президентът на САЩ, след зададен въпрос относно спирането на ядрения договор от страна на Русия.

„Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана“, обърна се към участниците в срещата американският президент.

„Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света“, каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката девятка.

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия.

Не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна. Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

Въпреки това в съвместно изявление след срещата държавите от Източния фланг заявиха:

„Русия е най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците. В отговор на кървавата агресивна война на Русия съюзниците реагираха решително по единен и отговорен начин. За да защитят населението и територията си, съюзниците са поели ангажимент да прилагат новата базова позиция на НАТО за възпиране и отбрана и да засилят военното присъствие на съюзниците в нашите страни.“

Припомняме, че Байдън пристигна във Варшава късно в понеделник след изненадващото си посещение в Киев само дни преди годишнината от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

На фона на най-голямо напрежение между Русия и Запада от Студената война насам, в обръщението си към хилядите събрали се в центъра на Варшава хора снощи Байдън каза, че обществото трябва да се противопостави на деспоти като руския президент Владимир Путин.

Часове по-рано руският президент произнесе реч пред двете камари на парламента, изпълнена с критики към западните сили и обвиняваща ги за войната в Украйна. Той също така съобщи, че суспендира участието на Русия в договора за контрол на ядрените оръжия „Нов Старт“ и предупреди, че Москва може да поднови ядрените опити.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук