Министерски съвет
Снимка: БТА

Министерството на икономиката и индустрията обмисля закриване или преструктуриране на Държавната консолидационна компания.

Това стана ясно на брифинг на министър Богдан Богданов. Одит на дружеството е показал генерирани щети за над 700 млн. лв., съобщава БНТ.

Под шапката на ДКК са някои от големите държавни компании, сред които „Ел Би Булгарикум“, военните заводи и „Кинтекс“.

Капиталът ѝ е над 1 милиард лева.

„Приоритет е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и тези 5500 души, които работят в тях, а бъдещето ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК. Към момента виждаме генерирани щети за над 700 млн. лв. Има различни дела и процедури, които се извършват от гледна точка на прокуратура и следствие“, посочи министър Богданов.

Освен пресичането на корупционните схеми и осигуряване на прозрачност на работата на държавните предприятия, министерството на икономиката и индустрията си поставя са приоритети отварянето на присъединяването към Шенген и еврозоната и привличането на повече чуждестранни инвестиции.

Богдан Богданов отчете рекордни чужди инвестиции за първите 10 месеца на 2023 в размер на около 7 млрд. лв.

Министърът на икономиката обяви още, че се разширява обхвата на кампанията „Достъпно за вас“. Тя е започнала в 200 търговски обекта, а в момента се провежда в 500. Интерес има и от нехранителни магазини и аптеки.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук