Конституция
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев атакува промените в Конституцията пред Конституционния съд.

Президентът не е съгласен с текстовете, които касаят назначенията на в съдебната власт. Според промените главният прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд ще се назначават без президентски указ, както беше досега.

Държавният глава счита за противоконституционни и разпоредбите, които дават право на хора с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители и съответно – да бъдат назначавани за министри.

Ограничение само за българско гражданство остава да действа само за лицата, които се кандидатират за президент.

Това поставя под съмнение наличието на легитимна основа, на която ограничението се прилага спрямо упражняването на властнически компетенции от лице, което има и друго освен българското гражданство“, е записано в мотивите.

Според държавния глава тези текстове в Конституцията могат да бъдат променяни само от Велико народно събрание.

Оспорването на тези текстове президентът обвързва със суверенитета на държавата и изборните права на българските граждани.

Румен Радев атакува и възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избора на ръководства на държавни органи, както и текстовете за реда

Д-р Орлин Колев пред ДЕБАТИ за промените в Конституцията: Риск са текстовете за служебното правителство

за назначаване на служебно правителство и разпоредбите, уреждащи срока на пълномощията на различните легислатури на Народното събрание.

По отношение на промените в Глава шеста „Съдебна власт“ се оспорва новият ред за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, който позволява това да става и без издаване на президентски указ.

Според държавния глава всички тези изменения, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях като засягат пряко формата на държавно управление и затова са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура за промени в Основния закон.

Мотивите четете тук

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук