Ил-22М, преди да полети под ъгъл 90 градуса спрямо земята към самата нея.

Според Путин и неговата вярна пропагандна мрежа нелепият метеж на Пригожинската ЧВК „Вагнер“ на 23-24 юни не е довел до кръвопролития и сериозни загуби на техника. Това обаче не е съвсем така.

Дори само по открити източници БиБиСи изчисли, че наемниците на путиновия „Готвач“ за ден са свалили 3 вертолета за радиоелектронна борба Ми-8МТПР, 2 два щурмови – Ка-52 и Ми-35 и 1 военно-транспортен Ми-8. Значи общо 6 военни хеликоптера, което за 24 часа (колкото трая метежът) е доста добро постижение. Изследователската група Conflict Intelligence Team твърди, че на 23 юни близо до Луганск е свален още 1 Ми-8МТПР, но подробности за това в открити източници няма.

Като се вземе предвид, че екипажите на свалени вертолети обикновено не оцеляват, защото нямат опцията „катапулт“, може да се направи и груба сметка колко са човешките жертви на „некръвопролитния“ пуч. „Те стреляха по нас и убиваха нашите хора“. Така Евгений Пригожин обясни свалянето на руска бойна авиация от руска наемническа формация.

Най-сериозната загуба за путинската армия обаче е самолетът Ил-22М, наричан „Въздушен защитен пункт за управление“ (ВЗПУ).

Официалните тв и телеграм-канали на Кремъл въобще не говорят за този самолет. За неговото унищожение обаче съобщават местни журналисти и провоенни блогъри. В техните телеграм-канали на 24 юни се появи и видео, направено по време на падането на самолета и кадри от мястото на падане.

Въздушният команден пункт Ил-22М е най-ценният от загубените военни машини, оценява БиБиСи. От него могат да се управляват войските по време на бойни действия и то от безопасно разстояние. Той прави и връзката между частите на бойното поле и фронтовата авиация, която лети ниско. Няколко пропутински телеграм канали съобщават, че унищоженият от Пригожин самолет е работел от началото на войната като ретранслатор на радиосигнал между наземните командни пунктове в тила и войските на първа линия.

Като теглим чертата, сметката, която Пригожин трябва да получи за еднодневното си „парти“ на руска земя, излиза доста солена. Засега не е ясно как ще я плаща, дотук Путин твърди, че ще му я опрости. Но това е твърде, твърде съмнително – безплатен обяд няма и един „готвач“ би трябвало добре да знае това.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук