Доналд Тръмп

Вчера CNN публикува аудиозапис от срещата през 2021 г. в Бедминстър, щата Ню Джърси, където тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп обсъжда съхраняването на секретни документи, които не е разсекретил.

Записът, получен от CNN, включва нови подробности от разговора, който е едно от основните доказателства на обвинението на специален прокурор Джак Смит срещу Тръмп за неправилно боравене с класифицирана информация. Той включва момент, в който бившият президент на САЩ показва, че държи таен документ на Пентагона с планове за нападение върху Иран.

Епизодът е един от двата, споменати в обвинителния акт. В него прокурорите твърдят, че Тръмп е показвал класифицирана информация за плана за атака срещу Иран на хора, които не са имали право да я виждат, съобщи CNN.

Аудиозаписът идва от интервю от юли 2021 г., което Тръмп даде в курорта си в Бедминстър за хора, работещи върху мемоарите на Марк Медоус, бивш началник на кабинета му.

Според записа, излъчен по CNN, той е знаел за класифицирания статус на документа.

„Това са документите“, казва Тръмп, докато обсъжда плановете за атака на Пентагона, цитат, който не е включен в обвинителния акт.

„Това беше направено от военните и ми беше дадено“, продължава Тръмп, преди да отбележи, че документът остава класифициран.

„Като президент можех да го разсекретя“, казва той.

„Сега не мога, но това все още е тайна.“

Тръмп и неговите помощници също се шегуват и с имейлите на Хилъри Клинтън.

„Хилари би го разпечатала през това време, нали знаеш. Нейните лични имейли“, казва служител на Тръмп.

„Не, тя ще го изпрати на Антъни Уайнър“, отговаря Тръмп, имайки предвид бившия конгресмен от Демократическата партия, предизвиквайки смях в стаята.

Срещата от юли 2021 г., която е записана, идва малко след като Тръмп се разгневи от новинарските съобщения, че Марк Мили, председателят на съвместния комитет на началник-щабовете, го е призовал да не напада Иран през последните седмици от неговото президентство.

Припомняме, че Тръмп пледира, че е невинен по-рано този месец по 37 обвинения, свързани с предполагаемата злоупотреба със секретни документи, съхранявани в курорта му Мар-а-Лаго в Палм Бийч, щата Флорида.

Въпреки отправените му обвинения обаче, последно проучване показва, че той увеличава преднината си като предпочитан кандидат за президентския пост сред републиканците с 5 пункта спрямо април. 6 от 10 републиканци смятат, че обвиненията и разследванията, пред които е изправен Тръмп, са политически мотивирани.

Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук