С наближаването на летния туристически сезон страните от ЕС са готови да премахнат както вътрешните ограничения, така и да бъдат отворени външните граници за несъществени пътувания, за да могат туристите да дойдат.

Италия направи това по-рано тази седмица и по-голямата част от останалата част от блока ще постъпи по същия начин по-късно този месец.

Много държави от ЕС отварят в средата на юни

За повечето страни датата, на която ще се отворят, е около средата на юни – това включва Франция, Белгия, Германия, Гърция, Австрия, Холандия и Чешката република.

Очаква се Испания да разреши на международните туристи да влизат в страната през юли.

Държавите чакат туристи

Докато някои държави ще разрешат пътувания на граждани на всички страни членки от ЕС, други първо ще разрешат достъп само на туристи от държави, които се смятат за нискорискови.

Тъй като Обединеното кралство вече не е част от ЕС, неговите граждани няма да могат да влизат в повечето страни.

Във Великобритания всички международни пътници ще трябва да се самоизолират за две седмици, като тази мярка влиза в сила от 8 юни и веднага предизвика негодуванието на авиопревозвачите и служителите на летищата.

ЕК призова за отваряне на границите

Европейската комисия призова държавите членки да премахнат всички ограничения по границите си до края на юни, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред Euronews.

„Ние сме много близо до ситуация, в която трябва да премахнем всички ограничения и проверки по вътрешните граници“, каза тя.

„Утре ще предложа държавите-членки да отменят всички проверки по вътрешните граници възможно най-скоро. Смятам, че подходящата дата трябва да бъде края на юни“, добави Йохансон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!