Гърция, море, почивка, карантина

Редица страни в Европа започнаха да облекчават противоепидемичните мерки, които бяха въведени поради пандемията от коронавирус, а туристическите пътувания изглеждат все по-възможни. Кои мерки обаче остават в Белгия, Германия, Гърция, Турция и Испания, едни от най-посещаваните от българските туристи страни, и откога пътуването без 14-дневна карантина ще бъде възможно?

Белгия

Очаква се Белгия да отвори границите си за чуждестранни туристи до 15 юни, като все още обаче не е направено официално изявление. Засега границите на Белгия остават затворени за туристически пътувания. Трансграничните работници могат свободно да осъществяват преминаването на границата, но следва да представят удостоверение от работодателя си, като доказателство за необходимостта от пътуване. Сезонните работници се допускат за влизане в Белгия, пътуването им се счита са „съществена причина“. Препоръчва се на сезонните работници да предоставят надлежно попълнен сертификат при влизане на територията на Белгия, доказващ необходимостта от преминаване на границите.

Градският транспорт в страната работи, но маските там остават задължителни. Магазините са отворени, музеите също, а от 8 юни отварят и кафенетата, ресторантите и някои туристически атракции, ще се разрешава и провеждането на малки събития на открито (големите събития са забранени до след август). В момента всички пристигащи трябва да се самоизолират за 14 дни. Необходимо е доказателство за пребиваване или за преминаване транзит през страната. Полетите от Белгия за България и обратно през месец юни са изключително ограничени.

Германия

Границите на Германия с Люксембург вече са отворени и предстои повторно отваряне към Швейцария, Франция и Австрия от 15 юни. Понастоящем пристигащите трябва да се самоизолират за 14 дни – но пристигащите от ЕС, Шенгенското пространство и Обединеното кралство ще бъдат освободени от карантината, освен ако не идват от райони с висока заболеваемост. Полетите, които оперират, са ограничени само за случаи на неотложност. Част от магазините, ресторантите и хотелите вече са отворени. 16-те провинции в Германия са предприели различен подход за справяне със ситуацията, като е възможно датите за облекчение на мерките да варират.

Гърция

При преминаване през ГКПП на сухопътната българо-гръцка граница засега са допускани предимно български граждани, работещи в Гърция. Същите следва да носят в себе си документ за самоличност (ЛК или паспорт), както и надлежно попълнен формуляр от работодател тип А. Очаква се обаче България да отвори границите си с Гърция за тиристически пътувания от 1 юни, като преди няколко дни, на 26 май, България и Гърция отвориха въздушното си пространство една за друга. Пускането на полетите обаче се извършва при строги мерки за безопасност.  Премиерът на страната Кириакос Мицотакис обяви 15 юни за официалния старт на туристическия сезон в Гърция, като се очаква останалите международни полети да бъдат върнати след 1-ви юли. Работят някои вътрешни полети и фериботи.

В страната е въведена организация на плажовете, като на входа на плажа се отбелязва броя на посетителите, намиращи се там в момента; максимално допустимият брой на едновременно плажуващи е 40 души на 1000 м2; минималното разстояние между основите на чадърите трябва да е 4 метра, а минималното разстояние от 1 метър се определя между периметъра на сянката на два чадъра; до всеки чадър могат да бъдат разположено до 2 шезлонга. Маските за лице са задължителни в магазините и в градския транспорт. Някои магазини, барове и ресторанти са отворени и през целия юни постепенно ще се отварят моловете, кината, увеселителните паркове, детските площадки и спортните съоръжения. Хотелите, които работят целогодишно ще отворят врати на 1 юни, а сезонните хотели на 15. Работят градският транспорт и такситата (по двама души в такси). Големите събития, включително фестивали и спортни събития, не се очаква да бъдат върнати това лято.

Испания

Предстои постепенно отваряне на границите за международни туристи от 1 юли, а вътрешните пътувания ще бъдат разрешени от 22 юни. Полетите са изключително ограничени, като са предназначени само за неотложни пътувания. Понастоящем пристигащите трябва да се самоизолират за 14 дни, въпреки че това ограничение най-вероятно ще бъде премахнато от юли. Вчера беше направено и предложение за отваряне на коридори за пътуване между различните области и региони на държавите в ЕС, които доказано са успели да овладеят разпространението на вируса, като се предлага това да се направи преди официалното отваряне на цялата страна на 1-ви юли.

На много хотели беше разрешено да отворят отново на 11 май (без общите пространства и кетъринга). По-голямата част от откритите пространства на ресторантите и баровете вече имат разрешение за отваряне; музеите и плажовете също са отворени, но капацитетът е ограничен. Достъпът до Канарските острови вече е разрешен, като някои хотели, магазини и културни забележителности са отворени, а задължителните мерки за самоизолация се очаква да бъдат отпуснати от 8 юни. Междуостровните пътувания са ограничени, включително и тези до Балеарските острови.

Турция

Правителството на Турция обяви, че има за цел да върне вътрешния туризъм в страната до края на май, а чуждестранния – до средата на юни, но засега няма конкретна посочена дата. На 16 май Турция обяви, че от 20 май 2020 г. ще пропуска свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници, с до двама придружители без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Считано от 21 май 2020 година, отново е разрешено преминаването на пешеходци през ГКПП „Дерекьой“, но забраната остава валидна за другите два пункта с Турция, ГКПП „Капъкуле“ (Капитан Андреево) и ГКПП „Хамзабейли“ (Лесово), където преминаването може да се осъществява единствено с моторно превозно средство. Със същото решение Комисията по опазване на общественото здраве в Къркларели заменя 14-дневната карантина в обособените за целта места на влизащите през ГКПП „Дерекьой“ в Турция граждани, с 14-дневна домашна изолация.

Към настоящия момент на летищата в Анкара и Истанбул са спрени всички редовни международни и вътрешни полети, поради което и единствен вариант за завръщане на български граждани, намиращи се в Турция е със собствен автомобил през ГКПП Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново.

На 28-и май президентът Тайип Ердоган заяви, че ще премахне ограниченията за междуградско пътуване и ще позволи възобновяване на работата на ресторанти, кафенета, паркове и спортни съоръжения от 1-ви юни. Ще останат обаче ограничения за движението на лица над 65 и под 18 години. Маските за лице са задължителни на обществени места. Мерките в различните провинции варират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!