Анегрет Крамп-Каренбауер, считана за наследница на канцлера Ангела Меркел като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), а вероятно и като канцлер, „се предаде: в президиума на ХДС тя заяви отказа си да се кандидатира за канцлер на Германия и да бъде председател на партията. По желание на Меркел ще остане министър на отбраната, пише „Шпигел“.

Според източници на изданието, Крамп-Каренбауер е заявила, че не се стреми към канцлерския пост. По информация на партийни представители, тя ще отстъпи от лидерския пост на ХДС. Поста на канцлера, съответно кандидатурата за него и ръководния пост в партията вървят ръка за ръка. Каренбауер възнамерявала до лятото да организира процеса с излъчването на кандидатура за канцлер, след което ще отстъпи председателското място в партията.

Причината за изненадващата перипетия е изборът на Томас Кемерих от Свободната демократическа партия за министър-председател на Тюрингия. Той беше избран за ръководител на федералната провинция с гласовете на своята партия, на ХДС и на „Алтернатива за Германия“. Обединението на ХДС с десните популисти предизвика възмущение в цялата страна и беше изтълкувано от либералите и членовете на ХДС като нарушаване на табуто.

Председателката на Християндемократичния съюз Крамп-Каренбауер е заявила пред членове, че в ХДС съществуват неясни взаимоотношения на части от съюза с „Алтернатива за Германия“ и левите партии. Тя се е обявила категорично против подобен тип сътрудничество.

Реакцията на президиума на партията е била продължително мълчание. Никой от присъстващите не е коментирал директно въпроса за възможен наследник, съобщи ДПА.

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия и вицепрезидент на ХДС Армин Лашет, който отдавна е обсъждан като потенциален кандидат за канцлер, не е присъствал на въпросната среща.

Оттеглянето на Крамп-Каренбауер не е било обсъждано с партньорите на ХДС , съобщи „Шпигел“. Поради тази причина партийното ръководство беше изненадано от решението на председателя на ХДС да не се кандидатира отново за поста председател на партията и да се въздържи от кандидатстване за канцлер. В неделя вечерта Крамп- Каренбауер се е срещнала със своите заместници, но не е огласила пред тях намеренията си. По време на заседанието на президиума са ѝ били изказани благодарности за свършената работа.

Канцлерът Ангела Меркел е благодарила на председателя на ХДС и е поискала Крамп-Каренбауер да остане министър на отбраната.

Крамп-Каренбауер наследи Меркел като председател на ХДС през декември 2018 г. Тогавашният генерален секретар спечели срещу бившия лидер на фракцията на съюза Фридрих Мерц и федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!