Херо Мустафа
на снимката: Херо Мустафа - посланик на САЩ в България

САЩ ще забранят на още българи да влизат на територията на страната. Това обяви посланикът на Щатите у нас Херо Мустафа.

„Надявам се хората да виждат това като първата стъпка“, коментира дипломатът.

„Стъпка по стъпка, малко по малко“, каза Херо Мустафа на български език пред журналисти.

Тя посочи, че между България и САЩ има много успешен стратегически диалог.

Припомняме, че миналата седмица Държавният департамент на САЩ санкционира съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който разреши на обвинения в шпионаж председател на сдружение „Русофили“ Николай Малинов да пътува в Русия.

Според държавния секретар Майк Помпео, Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Пред БНР в неделя председателят на комисията по дисциплинарна дейност при съдийската колегия на ВСС Атанаска Дишева каза, че все още не е пристигнало искане от министъра на правосъдието за отстраняване на съдия Андон Миталов.

В петък правосъдният министър Кирилов съобщи, че е изпратил такова писмо до ВСС, защото Миталов е накърнил престижа на съдебната власт.

На въпрос защо никой сред съдиите не е знаел за подобни сигнали срещу Миталов, Дишева коментира, че „съдът не се занимава с разследване на корупцията, като това е в правомощията на органите на досъдебното производство и прокуратурата”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук