Анатолий Макаров
на снимката: посланикът на Русия в София Анатолий Макаров

По време на отбелязването на Деня на дипломата, руският посланик в София Антолий Макаров заяви на въпрос на журналисти, че не познава съдията Антон Миталов, който пусна разследвания за шпионаж Николай Малинов в Русия при налична забрана за напускане на България, както и че не е наясно с мотивите за отказа на американските власти да го пускат на своя територия. Той предположи, че г-н Миталов ще има възможност да защити честта и професионалната си репутация и допълни, че освен САЩ има много други държави, в които може да се пътува.

Миталов бе обявен като свързан със „сериозно корупция“ от държевния секретар на САЩ Майк Помпео и ме бу наложена забрана за влизане на американска земя. Засега не е изяснено дали мотивът за решението има връзка с пускането на Малинов при Путин.

Относно изгонването на руски дипломати от България, обвинени в шпионаж, и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Запитан дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, той заяви категорично, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море е „море на дружбата“. Единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ.

На въпрос дали има възможност за осъществяване на посещение на президента Владимир Путин в България, посланик Макаров обясни, че руският президент е посетил страната за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук. Той подчерта обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук