Анела Меркел
Канцлерът на Германия Анела Меркел по време на пресконференция в Берлин, 29.10 2018

Германският канцлер Ангела Меркел днес възнамерява да обсъди с европейските си колеги възможността да се наложи временна забрана за британски граждани да влизат в Европейския съюз поради разпространението на индийския вариант на коронавируса, известен като „Делта”, съобщава „The Times”.

Според изданието Меркел иска да предложи Великобритания да бъде обявена за „предизвикваща особено безпокойство страна” и да се забрани на британците да посещават страните от ЕС. Пояснява се, че тази забрана може да се отнася както за неваксинирани, така и за ваксинирани британски граждани.

Според източник в правителството на Обединеното кралство редица страни от съюза като Гърция, Испания, Кипър, Малта и Португалия, възнамеряват да се противопоставят на подобно предложение от страна на Германия.

Първоначално идентифициран в Индия, щамът „Делта” вече е регистриран в повече от 85 страни, сочат данните на Световната здравна организация.

Припомняме, че заради опасенията от нова епидемична вълна и свързаните с нея мерки, дори имаше предложения Великобритания да бъде лишена от домакинството на финала на европейското първенство по футбол. По план той трябва да се играе на 11 юли на срадион „Уембли“ в Лондон.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!