заразените с коронавирус

„Индипендънт“: Португалия въведе карантина за неваксинирани британци

С нарастването на процента на заразени във Великобритания, Португалия стана последната държава, която наложи карантина на неваксинирани британски посетители.

Правителството в Лисабон премести Великобритания в същата високорискова категория, в която попадат Южна Африка, Бразилия, Индия и Непал.

Световният печат

Всички пътуващи от Обединеното кралство до континентална Португалия трябва да се поставят под карантина „у дома или на място, посочено от здравните власти“ в продължение на 14 дни – освен ако нямат доказателство, че са били напълно ваксинирани поне две седмици по-рано.

Португалия беше единствената основна европейска туристическа страна в оригиналния британски „зелен списък“ на държави без карантина от 17 май. На 3 юни тя беше преместена от транспортния министър на острова Грант Шапс отново в по-високорисковия „жълт списък”. Шапс заяви, че това се налага заради опасенията от разпространение в Португалия на непалска разновидност на индийския вариант.

Повечето британски летовници напуснаха Португалия в рамките на четиридневния гратисен период, а след попадането на страната в „жълтия списък” британските туристи намаляха.

Новите разпоредби, издадени от Лисабон влизат в сила от днес и ще са в сила до 11 юли.

Португалското правителство заяви, че решението „може да бъде преразгледано по всяко време, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация“.

Задължителната карантина няма да важи в Мадейра, която е върната в „зеления списък” на Обединеното кралство.

„Политико“: Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел с положителен тест за коронавирус

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е с положителен тест за коронавирус и се е самоизолирал. Новините за положителната диагноза дойдоха само два дни след като Бетел присъства на срещата на върха на Европейския съвет с колеги от националните лидери в ЕС.

 

Световният печат

Офисът на Бетел е установил, че никой от останалите лидери на срещата на върха не е бил сред неговите „близки контакти“, тъй като са спазени предпазни мерки, като носене на маски и социално дистанциране, каза служител на Съвета.

Смята се, че 48-годишният Бетел има леки симптоми, включително треска и главоболие. Той планира да остане вкъщи 10 дни и да продължи да работи.

Бетел получи първата доза от ваксината AstraZeneca в началото на май.

Премиерът на Люксембург изигра видна роля на Европейския съвет от миналата седмица. Той говори за личната си борба да бъде приет като гей, тъй като настойчиво критикува унгарския премиер Виктор Орбан заради анти-LGBTQ + мерките, които налага Унгария.

CNN: Локдаун в Сидни, затворени граници и малко ваксинирани. Докога Австралия може да продължи така?

На витрината на магазин в предградието на Сидни в Анандейл табела изразява разочарованието на много австралийци от пандемичната стратегия на тяхната страна.

„Уважаеми клиенти, ще бъдем затворени в обозримо бъдеще, защото Скот Морисън е безполезен глупак, който е поръчал достатъчно ваксина, за да ваксинира само 4% от населението, което от 18 месеца е в пандемия“, гласи знакът, споделен в Twitter, във връзка с Австралийския министър-председател.

Художникът Джеймс Поудич поставил табелата в магазина и арт студиото си. Това се случва, след като в 5 милионния град, и в околностите му, беше въведен двуседмичен локдаун. Към неделя клъстерът от коронавирусни инфекции от варианта Delta, започнал в квартал Бонди в Сидни, е нараснал до 110 случая.

Австралия беше поздравявана за първоначалния си отговор на пандемията и с това, че отдавна върна икономиката си в релси.

Но с тази сигурност дойде и самодоволството. Особено във федералното правителство, което не успя да осигури достатъчно дози ваксини, за да предотврати редовните локдауни, които идват всеки път, когато се появят няколко нови случая. Границите на Австралия са почти затворени повече от година и са контролирани от строги карантинни мерки. Сега австралийците, които се наслаждаваха на ранните си успехи, се чудят колко дълго може да продължи това.

„Не можем да напуснем страната, хората не могат да влязат и периодично се озоваваме в локдауни, което ни струва цяло състояние“, каза Поудич.

„Хората приемат, че това е дяволски трудна ситуация. Но след като виждаме, как се отваря останалият свят, се гневим от начина, по който тук са пропуснати важни неща, като ваксините.“

Вече има признаци, че австралийците се уморяват от тези спорадични смущения в живота им. В неделя бяха забелязани големи тълпи на плажа Бонди, въпреки заповедите за стоене у дома.

Австралия е регистрирала едва 910 смъртни случая сред населението си от 25 милиона. Това е сред най-ниските жертви на глава от населението в развития свят. Случаите също остават ниски.

Въпреки че победи голяма част от света, за да възстанови своята икономика, туристическият сектор понесе огромен удар. Университетите се борят без таксите, които обикновено внасят международните студенти, а австралийците, които обичат да пътуват, започват да усещат липсата на почивки в чужбина.

Дори Нова Зеландия – единствената държава, с която австралийците имаха отворен коридор за пътуване – обяви в събота тридневно спиране на безкарантинното пътуване между страните, заради огнищата.

Австралия е ваксинирала напълно малко над 4% от населението си, в сравнение с повече от 46% в САЩ и 47% в Обединеното кралство.

Стойностите са по-сравними с Индонезия и Индия, които, подобно на голяма част от развиващия се свят, са останали извън споразуменията с фармацевтични компании, които осигуряват стотици милиони дози ваксини за по-голямата част от богатия свят.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук