На снимката: Марк Рюте и Виктор Орбан

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте призова Унгария да напусне ЕС. Безперецедентният акт стана по време на Европейския съвет в Брюксел, който се проведе вчера. Причината е приетият неотдавна от унгарския парламент закон за забрана на „пропагандирането на хомосексуализма”. 

За първи път в историята на Европейския съюз една страна-членка призовава друга страна-членка да на напусне заради системни нарушения.

Нещата отидоха далеч

„Този път нещата отидоха твърде далече”, е заявил Рюте, твърдят дипломатически източници в ЕС.

Той призовал Орбан да последва примера на Великобритания и да инициира процедура за напускане на Евросъюза в съответствие с чл. 50 от Договора за ЕС, в случай, че Унгария не възнамерява да спазва европейските ценности.

Както писахме по-рано, 17 държавни лидери подписаха писмото срещу Унгария, инициирано от министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел.

„Ти прекрачи червената линия”, гласят думите му към Орбан, според информация на очевидци, Който ЗАЯВИЛ, че „това не е тази Европа, в която бих искал да живея”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомни, че „ценности като свобода, толерантност и човешко достойнство, са основополагащи в Европейския съюз”.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел определи приетия от Унгария закон за „неправилен”, тъй като, освен всичко останало, той ограничава „свободата на образование”. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече закона „срам”.

България – запазва мълчание

Единствено полският министър-председател подкрепи Орбан. Останалите ръководители на държави от Източна Европа – България, Румъния, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия са запазили мълчание.

Орбан започна да се оправдава

Самият Виктор Орбан е отказал да оттегли закона за забрана на „рекламирането на хомо- и транссексуалността”. По думите му документът не е насочен срещу хомосексуалистите, а само дава на родителите „изключителното право за половото възпитание на своите деца”.

На 15 юни парламентът на Унгария одобри със 157 гласа „за” и един „против” закон, забраняващ гей-пропагандата. Документът е насочен срещу образователни проекти на тема хомосексуалност и срещу рекламите на големи компании, демонстриращи солидарност с ЛГБТ.

Срещу това се обявиха граждански организации и повече от 5000 души проведоха митинг пред унгарския парламент срещу закона, който е последната от поредицата мерки срещу педофилията и в защита на децата. Критиците твърдят, че законът „силно ще ограничи“ свободата на изразяване и правата на децата.

Европейската комисия допусна вероятността изплащането на средства за Унгария да бъдат намалени, ако страната приеме закон, забраняващ „реклама на хомосексуализма” и смяна на пола на непълнолетни.

„Ако не държите на ценностите на демокрацията и равенството на ЕС, нямате право да получавате пари за проектите си”, заяви в интервю за Ройтерс Хелена Дали -еврокомисар по въпросите на равенството. Аналогични мерки ще бъдат предприети от страна на Брюксел и спрямо отделни региони в Полша, които се обявяват за зони, „свободни от ЛГБТ”.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!