Жена държи портрет на опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега по време на протест на солидарност с Роман Проташевич в беларуското посолство в Рига, Латвия, 25 май 2021 г.
Жена държи портрет на опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега по време на протест на солидарност с Роман Проташевич в беларуското посолство в Рига, Латвия, 25 май 2021 г.

Мярката на беларуския журналист Роман Протасевич, който беше свален от самолет на „Райънеър”, принуден да кацне в Минск, е изменена в домашен арест, каза баща му пред Би Би Си. Той беше задържан на 23 май по обвинение за подбуждане към размирици.

Приятелката му, руската гражданка София Сапега, която беше арестувана заедно с него, също вече е под домашен арест, съобщиха родителите й пред руския отдел на Би Би Си.

Бащата на Протасевич – Дмитрий, заяви, че обвиненията срещу двамата задържани не са оттеглени.

На 26-годишния журналист са повдигнати обвинения, които включват организиране на масови безредици и за които той може да бъде осъден на до 15 години затвор, а приятелката му София Сапега, 23, също е обвинена в предизвикване на безредици.

Веднага след свалянето на двамата от борда на самолета, редица западни страни обвиниха Беларус в отвличане на самолета, който кацна принудително в Минск заради предполагаема  бомба на борда.

Къде са преместени София Сапега и Роман Протасевич?

Сега София Сапега живее сама апартамент под наем в Минск, казаха родителите й пред Би Би Си, след тяхна среща в ресторант в четвъртък.

Родителите й казаха, че преместването ги е изненадало. „В шок сме“, коментира вторият й баща Сергей Дудич.

„Разбира се, доволни сме, че тя не е в затвора, условията са съвсем различни“, каза той, описвайки настроението на Сапега като положително.

Бащата на Протасевич, който живее със съпругата си в Полша, заяви, че не е бил потърсен от властите в Беларус и не планира да се завърне в Беларус.

„Те не ни казват нищо за това как е Роман, това е просто скандално,“ каза той.

„Ако формата на задържане се е променила, това е подобряване на условията им на живот“, добави той. „В противен случай не знаем какво предстои.“

Защо бяха освободени от затвора?

Домашният арест е алтернатива на затвора и е възможен, когато се счита, че няма риск задържаният да се укрие.

Според съветник на лидера на опозицията в страната Светлана Тихановксая, Франак Вячорка, белоруската тайна полиция (КГБ) живее с Роман, докато той е под домашния му арест.

„Това е затвор от различен тип“, написа той в туитър, казвайки, че е говорил и с родителите на Протасевич. „Хората от КГБ живеят в една стая с него.“

Вячорка предполага, че двойката е била преместена в домашен арест в резултат на санкциите, наложени на беларуските власти.

ЕС наложи нови санкции срещу Беларус тази седмица, насочени към 78 лица, някои от които са свързани с „принудителното и незаконно кацане“ на самолета „Раянеър”.

В четвъртък бяха обявени и санкции срещу белоруската икономика върху ключови сектори, включително тютюн, петрол и калиев тор.

Какво се случи?

На 23 май 2021 година властите в Беларус принудиха пътнически самолет на авиокомпания „Райънеър“ да кацне на летището в Минск, твърдейки, че на борда на самолета има бомба. След кацането на самолета, властите отвеждат един от пътниците – младият мъж преди това успява да предаде своя лаптоп на приятелката си и да каже на хората наоколо, че навярно го грози смъртна присъда.

Отведеният беше именно Роман Протасевич, 26-годишен блогър и журналист от Беларус. Той знае отлично, че неочакваното му посещение в Беларус ще завърши с арест, тъй като неговото име фигурира в списъка на издирваните „терористи“, издаден от Държавния комитет за сигурност, по-известен като КГБ.

Протасевич е летял от Атина за столицата на Литва, Вилнюс, където живее и работи. Поради опасност да бъде арестуван, през 2019 година журналистът напуска родината си и заминава за Полша, откъдето работи като главен администратор на Nexta and Nexta Live в популярната платформа Telegram.

Двата канала са и основен източник на информация за протестите в Беларус след президентските избори през миналия август и последвалото изключване на интернет в страната. През ноември 2020 Протасевич и основателят на Nexta Сцяпан Пуцила бяха добавени в списъка на правителството, съдържащ имената на повече от 700 души, издирвани „за терористична дейност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук