нобелова награда
Първоизточникът на Нобеловия медал.

Нобеловият фонд си взе думите назад и отзова поканите си към Русия, Беларус и Иран за церемонията в Стокхолм по случай традиционното връчване на свръхпрестижните Нобелови награди, съобщи БиБиСи.

В официално заявление на организацията се казва, че първоначалното решение да поканят на банкета през декември представители на всички страни, които имат дипломатически мисии в Швеция и Норвегия, е предизвикало „рязка обществена реакция“.

Фондът бе жестоко критикуван не само от Украйна, а в Швеция лидерите на 3 политически партии заявиха, че ще бойкотират церемонията в родината си, ако поканите към Русия и Беларус не бъдат отменени незабавно.

Нещо повече – веднага след изпращането на поканите, шведското кралско семейство (което по традиция е почетен гост на церемонията) заяви, че „още размишлява върху това доколко е уместно да присъства на мероприятие с подобни гости“, а самите покани към Русия, Беларус и Иран дипломатично бяха определени като „учудващи“.

Официален представител от външното министерство на Украйна нарече решението за отмяната на поканите към трите държави „победа на хуманизма“.

Миналата година посланиците на Русия, Беларус и Иран не бяха поканени заради руската агресия и поддръжката й от другите две диктатури. Тази година Нобеловият комитет очевидно се опита да играе „сдобрител“ с довода, че се стреми да сближи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда. Не му се получи.

В Норвегия обаче, където по традиция се връчва само Нобеловата награда за мир, поканите засега остават в сила, дори към Русия, се казва в заявлението на Нобеловия комитет. Което вероятно ще доведе до поредния основателен скандал, защото преди броени дни Русия обяви своя носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов за „чуждестранен агент“.

Тазгодишните лауреати ще бъдат обявени в началото на октомври, а празничните церемонии по награждаването традициионно са на 10 декември – годишнината от смъртта на Алфред Нобел.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук