Мажоретки? Да! Мажоретки. Снимки: БТА

И дързост, и красота, но не по телевизора. Широки усмивки, лек артрит и невисоки подскоци – всичко на едно място. Може да звучи нелепо, но не е. Бойни баби и наперени дядовци показаха на немалко млади хора как трябва да се гледа на живота. Демонстрираха, че понякога се лети, понякога се пада, но e препоръчително: Always look on the bright side of life, както пеят неповторимите откачалки от „Монти пайтън“, които са над 80-така отдавна. (Видеото по-долу не е точно по повода във Враца, не е и препоръчително за православни и католически фундаменталисти. Ислямистите? Направо не знаем как ще реагират, честно, б.р.) 

(Нарочно не превеждаме заглавието на песента, за да могат бабите и дядовците, неприсъствали на събитието и незнаещи английски език, да повикат някое внуче, мотаещо се наоколо с неизменния смартфон в ръка, да им го преведе. А парчето, дори да не му разбираш текста, е достатъчно оптимистично. Б.Р.)

С дефиле по централната пешеходна улица във Враца и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев започна Регионалният преглед по гимнастика, в който се включиха 13 клуба от Северна България – членове на Федерацията „Спорт, здраве и активно дълголетие“.

Федерацията е учредена през 2019 година, въпреки че това движение сред хората от третата възраст съществува още от 60-те годни на миналия век, каза за БТА председателят Павел Иванов.

Жури? Да! Жури. Закъде без жури? Снимка: БТА

През 1962 г. във Варна Иванка Шишманова създава движението „Спортни групи за възрастни“. То постепенно се разраства и днес вече 30 клуба от цялата страна членуват във Федерацията, каза г-н Иванов. Той е категоричен, че участието в клубовете удължава живота, защото дава на хората това, от което най-много имат нужда – движение и социализация.

Въпреки различната възраст, възможности и опит, това което обединява всички участници е желанието „да добавят години към живота си и живот към годините си“, каквото е и мотото на един от участващите днес клубове. В които дамите са в пъти повече от господата, но какво да се прави – национален манталитет, ракия и салата.

Ние сме като семейство, разказа методистът на клуб „Слънце“ от Плевен Николинка Житарска. Клубът е действащ вече 15 години, а средната възраст на членовете е около 70 години. Най-възрастната участничка е на 85 – много подвижна и в добро физическо и психическо здраве, увери г-жа Житарска репортерката на БТА, която от своя страна се убеди на живо във факта.

Участващите днес клубове си тръгнаха с дипломи и изразиха нетърпение за следващата среща. Прегледът бе част от годишния календар на Федерацията и се проведе под патронажа на кмета на общината Калин Каменов. Организатор бе местният клуб „Вратица“, а демонстрациите бяха в най-новата спортна зала в града – в Средно училище „Христо Ботев“.

А след това какви изпълнения имаше по врачанските улици, мале-мале.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук