София Прайд
Снимка: Sofia Pride/facebook

Парламентът на Унгария във вторник прие закон, който забранява разпространението на съдържание в училищата, за което се смята, че насърчава хомосексуалността и промяната на пола. Това се случва на фона на силна критика от правозащитни групи и опозиционни партии.

Законът беше приет със 157 гласа „за“ и един глас „против“ в парламента, контролиран от партията „Фидес“ на десния премиер Виктор Орбан.

Националистически настроеният Виктор Орбан, на когото предстоят избори през следващата година, става все по-радикален по отношение на социалната политика, като се противопоставя на ЛГБТ+ общността и имигрантите.

Неговата партия „Фидес“, която пропагандира християнско-консервативните ценности, включи предложението за забрана разпространяване на информация относно ЛГБТ общността в училищата в отделен, широко подкрепен законопроект, който строго наказва педофилията, което прави много по-трудно отхвърлянето му.

Този ход, който според критиците неправилно свързва педофилията с ЛГБТ общността, предизвика масов митинг пред парламента в понеделник, докато няколко групи за защита на правата призоваха Фидес да оттегли законопроекта.

Според измененията, внесени миналата седмица, на лица под 18 години не може да се показва съдържание, което насърчава промяна на пола или хомосексуалността. Това важи и за рекламите. Законът създава списък с организации, на които е разрешено да организират сексуално образование в училищата.

Ограничения

Гей браковете не са признати в Унгария и само хетеросексуалните двойки могат законно да осиновяват деца. Правителството на Орбан дори наскоро предефинира брака като съюз между един мъж и една жена в конституцията и ограничено гей осиновяване.

Критиците направиха паралел между новото законодателство и руския закон от 2013 г., който забранява разпространението на „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“ сред младите руснаци.

Полската консервативна управляваща партия „Право и справедливост“ (PiS), основният съюзник на Фидес в Европейския съюз, зае подобна критична позиция по въпросите на ЛГБТ. Будапеща и Варшава са в противоречие с Европейския съюз заради някои от техните консервативни реформи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук