Урсула фон дер Лайен скастри Шарл Мишел за сконфузената ситуация „дивангейт“. Тя съвсем открито, ясно и остро е предупредила председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да не допуска повече историята с ”дивангейт” да се повтори. Защото с поведението си той показа, че въпреки че е на висок чиновнически пост, няма нито обноски, нито възпитание и не е никакъв джентълмен.

Мишел се изложи, когато двамата гостуваха по покана на турския президент Ердоган преди седмица в Анкара.  Евросъюзът преди срещата категорично и високомерно заяви, че е направил първата си стъпка за затопляне на отношението с Турция. Доказателство за този факт е, че ЕС изпрати на крак при турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Повече от 2 часа те обсъждаха възобновяването на координацията по няколко болни и спорни въпроса.

Интригата: два стола  за трима лидери

След срещата технически експерти се присъединиха към лидерите за обяд. И двете страни описаха добра атмосфера по време на срещата на върха. И все пак срещата не беше лишена от неудобните си моменти. Когато тримата лидери се събраха за церемониалната снимка при пристигането си, имаше само два стола, поставени пред знамената на Турция и ЕС. Това остави Фон дер Лайен да изглежда леко объркана, след като Мишел зае мястото, определено за страната от ЕС. В крайна сметка тя беше пратена на близкия диван.

Шарл Мишел не е никакъв джентълмен!

Въпреки че заема висок пост в европарламента, а именно  председател на Европейския съвет,  Шарл Мишел няма нито обноски, нито възпитание. Нещо повече – той дори не е джентълмен! Само един недодялан мъж би си позволил пръв да се настани удобно в предоставеното му кресло и да не отстъпи мястото на дамата до него Урсула фон дер Лайен. Така че с право тя го е скастрила за недодялаността му.

И Анкара се подигра на Мишел

За недоразумението от Анкара бяха категорични, че всичко е било спазено според международния протоко. Което е неоспорим факт за всеки, който познава дипломатическия етикет.  Организаторите на срещата казаха още, че всяко неразбирателство е дошло от страна на гостите от Брюксел.

Урсула му проговори за пръв път сред Анкара

Фон дер Лайен и Шарл Мишел разговаряха в понеделник за първи път след този случай. Именно тогава председателят на ЕК е заявил на своя колега, че няма да позволи да се случи повече подобна случка, разкриха източници от ЕК пред испанската агенция EFE. Двамата са обсъдили „актуални въпроси“, касаещи ЕС, а самата среща между тях е продължила близо час, информираха още източниците от ЕК. Представете си с какво уважение е разговаряла Урсула с Мишел след нелепото му поведение в Анкара заради „дивангейт“!

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук