Ердоган унизи Урсула фон дер Лайен по време на визитата на ЕС Анкара

Председателят на Еврооейската комия Урсула фон дер Лайен беше унизена по време на официална среща ЕС – Турция, която се проведе преди 2 дни в Анкара. От страна на ЕС на нея беше поканен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Въпреки че сред основните теми на разговара беше Истанбулската конвенция, в началото на срещата отговрните за протокола на домакините оставиха единствената жена-участник без самостоятелно кресло, което предизвика неприятна изненада. В крайна сметрка тя остана, но седейки встрани на диван.

Интересен детайл е, че Шарл Мишел не възрази в неловката ситуация и не отстъпи мястото си на Фон дер Лайен.

След срещата председателят на ЕК не спомена случилото се, но изрази загриженост от ситуацията с правата на жените в Турция. До момента Анкара не е коментирала конфузната ситуация. По-късно от ЕК обаче възразиха открито срещу пренебрежително отношение към ЕС в Турция. Говорител на комисията днес посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор.

Председателят на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент, заяви говорителят. По неговите думи Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола, добави говорителят.

Прeз пocлeднитe ceдмици Реджеп Ердоган ceриoзнo пoдoбри cвoeтo oтнoшeниe към Европейския съюз. Нa някoлкo пъти в международни интервюта той заяви желанието си, чe oчaквa нoв cтaрт в диaлoгa зa eврoпeйcкo приcъeдинявaнe. С тези свои обръщения държавният глава ясно даде знак, че е готов за промяна и иска партньорство. В същото време лидерите на ЕС поставиха условията си. Поводът за остротата е последната година на наболели проблеми между преговарящите страни, повечето провокирани от Анкара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!