На снимката: Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

Държавите-членки трябва да включат по-конкретни етапи и цели в своите планове за възстановяване, за да получат достъп до безпрецедентния пакет стимули за борба с пандемията COVID – 19, предупреди Европейската комисия.

Прилагането на фонда за възстановяване чрез националните планове е най-големият икономически приоритет за ЕС през 2021 г. Но и достъпът до 800-те млрд. евро няма да е лесен. Посланието е ясно –  предлага се уникална възможност не само за преодоляване на най-голямата рецесия в историята на ЕС, но и възможност европейските икономики да бъдат по-устойчиви и дигитализирани.

Заместник-председателят на Комисията по икономика Валдис Домбровскис допълни, че „предстои още много работа“ при определянето на „конкретни и измерими“ етапи и цели за изплащането на средства от ЕС и „солидни“ оценки на разходите.

Той подчерта, че държавите-членки ще трябва да включат „ефективни системи за предотвратяване, откриване и коригиране на конфликти на интереси, корупция и измами тъй като Комисията ще наблюдава „много внимателно“ този проблем през следващите седмици и месеци.

Европейската комисия иска държавите-членки искат да гарантират, че парите ще бъдат използвани за тази цел в техните инвестиционни планове и планове за реформи, които трябва да  представят своите планове за възстановяване до април.

Комисията предупреди онези, които вече са изпратили своите проекти, които са около половината от столиците, че трябва допълнително да прецизират реформите.

Правителствата водят преговори с Комисията за финализиране на техните проекти с цел изпращане на окончателните им версии до края на февруари. Дотогава Механизмът за възстановяване и устойчивост, основният стълб на фонда за възстановяване, който ще финансира националните планове, ще завърши процеса на одобрение от Европейския парламент и държавите-членки.

След това Комисията ще разполага с два месеца, за да произнесе окончателната си присъда по всеки национален план. По това време, в края на май или началото на юни, Комисията се надява, че щее  приключил националният процес на ратификация на новия таван на бюджета на ЕС, необходимо условие на на ЕС, за да се вземе 800 милиарда евро за фонд за възстановяване.

Националните правителства не само ще трябва да получат одобрение от Комисията, но и ще бъдат контролирани два пъти годишно, за да получат нови плащания на средствата за възстановяване. Нидерландия успя да въведе „спешна спирачка“ по време на този процес на контрол, така че една държава може да спре изплащането на средства в случай на сериозни опасения за изпълнението на национален план

Контролът не ще обърне внимание само на инвестициите и структурните реформи, но и на целите за дефицит и дълг, след като Пактът за стабилност и растеж бъде активиран отново. Европейският парламент успя да намали тези условия и размерът на средствата за възстановяване, които могат да бъдат спрени, бе намален на 25%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук