Правителството реши да се изгради нова ядрена мощност на площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ като се използва оборудването, което беше закупено за строежа на АЕЦ „Белене“.  Предвижда се новата ядрена мощност  да бъде готова до 10 години, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Белене“ намери нов живот

На днешното си заседание правителството е одобрило доклада на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй“. Действията по проекта са в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси, се казва още в прессъобщението.

На 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика.

„Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, подчерта Петкова.

Със заповед на министъра на енергетиката се сформира и работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, както и международни експерти. В рамките на вчерашния ден е  завършен и докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

„В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, уточни министър Петкова.

В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“.

„Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така ще продължи и проучването на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Какво следва оттук нататък?

За оборудването за изграждането на АЕЦ „Белене“  българската държава плати 1.3 млрд. лв. В началото на декември миналата година след посещение на американския посланик у нас Херо Мустафа в АЕЦ „Козлодуй“ се разбра, че САЩ подкрепят хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ „Белене“ като е предложено то да се използва за превръщането на работещата ядрена централа в енергиен център за бъдещите поколения.

Идеята е доставеното и консервирано руско оборудване на площадката на АЕЦ „Белене“, което е за изграждането на първи контур на единия от реакторите и съоръжения и за двата блока, да се използва в комбинация с нова турбина от американската „Дженерал Електрик“ за изграждането на VІІ блок в АЕЦ „Козлодуй“. След днешното решение на правителството това вече е възможно.

Тази стъпка означава и прекратяване на обявената и замразена заради пандемията от Covid-19 процедура за избор на стратегически инвеститор за довършване на ядрения строеж. Конкурсът бе във фазата на подаване на обвързващи оферти от страна на кандидатите да получат дял в бъдеща проектна компания за строежа на АЕЦ „Белене“ и да осигурят финансиране за довършването му.

Основни кандидати бяха руската „Росатом“, Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация. „Росатом“ сглоби алианс за участие в процедурата с американската „Дженерал електрик“ и френската „Фраматом“. След обявената подкрепа от САЩ за прехвърляне на оборудването за АЕЦ „Белене“ за нов блок край Козлодуй руснаците обявиха готовност и за разширяване на консорциума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук