НАТО сила, извънредна среща

Сърбия завежда дела от физически лица срещу НАТО за радиоактивните бомбардировки в бивша Югославия през 1999 год.

Днес в Сърбия ще бъдат подадени първите искове към НАТО от физически лица, пострадали при бомбардировките през 1999 г. от използване на обеднен уран, заяви пред РИА Новости адвокат Сърджан Алексич.

Адвокатът работи по събирането на доказателства от няколко години. Той подчертава, че за първи път в Сърбия ще бъдат повдигнати обвинения срещу НАТО от името на физически лица за вреди, при бомбардировките през 1999 г. от използване на обеднен уран

„Завеждаме дела в сряда в съдилища в градовете Белград, Нови Сад, Крагуевац, Ниш и Врана. Говорим за висши съдилища, в които ще заведем пет дела. Пострадалите се явяват физически лица – починали и заболели военнослужещи и полицаи от бившата Република Югославия, намирали се в Косово през 1999 г. На първия етап искаме това да бъдат идентични случаи, както при италианските военни“, каза адвокатът пред РИА Новости.

Алексич планира да получи обезщетение за всяка от сръбските жертви в размер на поне 300 000 евро.

Той е подпомаган от италианския адвокат Анджело Фиоре Тарталия, който успешно представлява интересите на италианските военни.

„Той има 181 съдебни решения, които вече са влезли в сила в Европа. Ще бъде член на моя адвокатски екип, регистрирали сме го в адвокатската камара в Ниш. Имаме повече от 3 000 страници материали“, каза сръбският адвокат.

Според Алексич тези твърдения ще бъдат много подпомогнати от решението на Окръжния съд в Белград през 2001 г., с което лидерите на НАТО като американския генерал Уесли Кларк и бившия генерален секретар на НАТО Хавиер Солана бяха признати за виновни за военни престъпления срещу населението на Сърбия. Материалите по това дело ясно посочват датите и местата на използване на снаряди от обеднен уран от самолети на НАТО.

Според сръбския адвокат, по-рано Европейският съд по правата на човека в Страсбург се е произнесъл в полза на британски военнослужещи, получили доза радиация по време на дежурство.

През 1999 г. въоръжена конфронтация между албански сепаратисти от Армията за освобождение на Косово и сръбската армия и полиция доведе до бомбардировки на Съюзна република Югославия (СРЮ) (по това време състояща се от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. Въздушните удари на НАТО продължиха от 24 март до 10 юни 1999 г. Точният брой на жертвите е неизвестен. Според сръбските власти, по време на бомбардировката са убити около 2 500 души, включително 89 деца.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук