Напрежението в най-новата коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ нараства едва ден след като ЦИК официално обяви резултатите от изборите и стана ясно, че възможните варианти за формиране на стабилно мнозинство са не само малко, но и изключително неясни.

В рамките на днешния ден и двамата лидери на коалицията започнаха задочен спор през медиите. Мая Манолова и Татяна Дончева се разграничиха от съпредседателя на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов и изказването му в сутрешния блок на БНТ, където той обяви готовност да се жертва за министър в кабинет на малцинството с мандата на „Има такъв народ“, който да бъде подкрепен с гласовете от БСП.

Хаджигенов отговори положително и на въпрос от водещата дали коалицията, в която участва, би приела гласове и от ДПС и ГЕРБ.

„Изправи се! Мутри вън!“ няма да влизат в коалиция с БСП, но едно правителство на малцинството ще приеме подкрепа от тях: Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо“, обясни той

Манолова беше категорична, че изразеното от Хаджигенов мнение е негово лично, което по никакъв начин не ангажира коалицията.

Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, ДПС и БСП в пазарлъци за правителство не влизаме“, заяви  Манолова.

Тя акцентира, че двамата са съпредседатели на „Изправи се! Мутри вън!“, но сега щяло да се формира парламентарна група, тя излъчи говорители, които да говорят от нейно име.

Добави и че не е задължително Хаджигенов да е част от тази група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС.

Категорично за нас е неприемлива договорка за министерски постове с подкрепа на ГЕРБ. Никакви разговори от готови да се жертват за министри няма да бъдат подкрепяни. При подобни „жертви“ се действа в „лично качество“ – т.е. „Изправи се! Мутри вън“ може да се раздели с всеки, който го направи.

Тя обобщи, че ще се водят разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за общи действия след влизането в парламента и отново подчерта, че не би подкрепила кабинет, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

По-късно, съпредседателят на коалиция „Изправи се! Мутри, вън“ Николай Хаджигенов, каза пред БНР, че изявленията на Мая Манолова са като „говорене на типичен политик“ и я обвини, че прикрива истината от избирателите на обединението.

„Така говорят истинските политици. Те говорят едно, а правят друго. Това, което казват те, е точно толкова смислено, колкото и това: „Ние няма да вземем гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП“. И как ще стане това? Дончева ще застане на единия вход на Народното събрание, Манолова на другия и ще ги спрат с телата си?“

Тонът стана краен в интервю на Хаджигенов за „Студио Актуално“, където той заяви, че не иска да бъде нито министър нито депутат.

„Нe искам да бъда министър, както и не исках да бъда депутат. Искам да бъда в съдебна зала. За мен е жертва да бъда министър. Не ме привлича нито министерската заплата, нито служебната кола, нито имагинерната власт. Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ приключи на 4 април.“
„За тази коалиция винаги съм говорил с горчивина, защото това беше нещо, което трябваше да направим. Това беше също вид жертва. Направихме го, но двете госпожи (Мая Манолова и Татяна Дончева – бел. ред.) допускат една дребна грешка – коалицията ни приключи на четвърти април. Тя беше създадена с цел изборите, а те минаха“, отбеляза Хаджигенов.

Той попита Мая Манолова дали е гледала всъщност интервюто му от тази сутрин по БНТ. „Съдейки от изявленията ѝ няколко часа по-късно, тя не го е гледала или ако случайно го е гледала, не е разбрала нищо“, отбеляза  Хаджигенов. Той заяви, че Дончева и Манолова са истински политици, тъй като винаги казват едно, а правят друго. „Аз отказвам да правя такова нещо. И във вашето студио го казах поне веднъж – аз отказвам да лъжа избирателите“, категоричен бе Хаджигенов. Той отбеляза, че е напълно наясно, че мандатите на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ не достигат, за да се създаде мнозинство в Народното събрание. „Пак ще го кажа – без гласовете на БСП, не можем да направим нищо. Очевидно е, че с гласовете на ГЕРБ и ДПС не правим нищо“, уточни още Хаджигенов.

Дали ще надделят рационалните политически аргументи или емоциите от миналото – предстои да разберем.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!