Президентът на крайнодясната партия национален фронт Марин льо Пен прави изявление в централата на партията в Нантер близо до Париж, Франция, 27 юни 2021 г.
Президентът на крайнодясната партия Национален фронт Марин льо Пен прави изявление в централата на партията в Нантер близо до Париж, Франция, 27 юни 2021 г.

Френската умерена десница в лицето на „Републиканците“ се очерта като първа сила след втория тур на регионалните избори във Франция, белязан отново от исторически ниска активност. 

Убедителна преднина за десницата, устойчиви резултати за левите сили, отлив от националистите и потъване на президентската партия „Република, напред!“ – тези резултати излязоха от урните на фона на драматичната незаинтересованост на френските избиратели. Въпреки призивите за „демократичен скок“ след първия тур над 65% не са гласували днес.

Резултатът показа превес на класическите политически сили: нито един регион не беше спечелен от крайната десница.

В столичния район Ил дьо Франс републиканката Валери Пекрес, досегашен председател, спечели около 45%. В Северна Франция десният Ксавие Бертран, разгроми националистите.

Обединените леви сили запазиха позициите, като се наложиха в пет региона.

Изборите са голямо разочарование за председателя на Национален Фронт Марин Льо Пен, която се надяваше да вземе поне един регион, за да даде тласък на кандидатурата си за президент през 2022 г. Крайнодесният лидер се готви за третия си опит да влезе в Елидейския дворец. Социологическите проучвания показват, че тя и Еманюел Макрон са фаворити за гласуването през април.

Скандално ниска избирателна активност

Приключилите регионални избори във Франция ще бъдат запомнени с рекордно ниска избирателна активност.

Местните избори във Франция бележат най-ниската избирателна активност в историята на страната. Според предварителните резултати две трети от френските избиратели не са участвали в изборите, проведени във всички 13 региона на републиката.

В централния район на Ил дьо Франс, който включва Париж, почти 75% от жителите на региона не са упражнили правото си на глас. Като цяло 65% от избирателите не са участвали в изборите в цялата страна. Това е най-ниската активност на френския електорат през целия следвоенен период.

Местни власти се избират за шест години и имат широки правомощия в областта на образованието, екологията и транспорта. Първоначално изборите трябваше да се проведат през пролетта. Те бяха отложени за лятото, поради карантинните ограничения във Франция, заради пандемията на коронавируса.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук