Изглед към частично срутената 12-етажна кооперация в Сърфсайд, Флорида, САЩ, 27 юни 2021 г.
Изглед към частично срутената 12-етажна кооперация в Сърфсайд, Флорида, САЩ, 27 юни 2021 г.

Екипи в американския щат Флорида продължават да търсят оцелели след срутването на жилищна сграда в района на Маями миналата седмица. Броят на жертвите до момента е 9, като над 150 души са в неизвестност. Спасителните служби заявиха, че не са „изгубили надежда” за откриване на оцелели.

Повече от три дни обезпокоени семейства очакват новини за своите близки като изгледите са все по-мрачни.

До момента са идентифицирали четири от жертвите: Гладис Лозано на 79 години, съпругът й Антонио на 83 години, Стейси Фанг на 54 г. и Мануел Лафон, също на 54. 15-годишният син на г-жа Фанг е изваден жив от развалините. Останките на останалите пет души, извадени от отломките, се подлагат на ДНК тестове за установяване на самоличността им.

Причината за колапса в района на Сърфсайд, северно от Маями, остава неясна. В събота беше публикуван доклад на инженери от 2018 г., в който се подчертава, че при строежа на сградата е допусната „голяма грешка“.  Според данните в доклада строителите са възпрепятствали оттичането на вода от основата на сградата.

През уикенда екипите продължиха мащабната спасителна операция. Телата на няколко нови жертви са били извадени след като е била изкопана дълбока яма под купища от развалини.

В неделя спасителните екипи оповестиха, че все още се надяват да намерят оцелели под руините. Към тях се присъединиха спасители от Израел и Мексико.

Първоначалните усилия обаче бяха забавени от пожар в отломките, който вече се смята за овладян.

Началникът на пожарната в Маями-Дейд Алън Комински призна, че все още са изправени пред „изключително трудна ситуация“, но няма да се откажат.

„Нашите спасителни екипи работят без да спират и правят всичко, което могат, претърсвайки всяка област, всеки въздушен джоб с надеждата да открият живи оцелели”, каза той пред репортери.

Поне 18 от хората в неизвестност са от Латинска Америка. Канадските власти обявиха, че четири техни граждани може да са “засегнати.”

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук