12 етажната сграда в Сърфсайд, Флорида, която се срути частично на 24 юни, 2021
12 етажната сграда в Сърфсайд, Флорида, която се срути частично на 24 юни, 2021

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Флорида, където тече спасителна операция във връзка с рухналата многоетажно сграда.

Припомняме, че в Сърфсайд, северно от Маями Бийч, се срути 12-етажна сграда. Властите съобщиха, че са разрушени около половината от 130-те апартамента в нея. На мястото на инцидента са изпратени повече от 80 спасителни екипа.

По предварителни данни са загинали най-малко трима души, а девет са пострадали. Спасени са около 40 човека. По данни на пресслужбата на полицейското управление на окръг Маями Дейд, 99 души са в неизвестност.

Какво се случи:

Срутването уби най-малко един човек. Тридесет и седем души бяха извадени от развалините след срутването на сградата, съобщи помощникът на пожарната спасителна служба в окръг Маями Дейд Рей Джадала. Поне 11 души са с наранявания и са лекувани, а четирима от тях са транспортирани в болница, каза помощник-началникът.

Изглед към частично срутената 12-етажна кооперация в Surfside, Флорида, САЩ, 24 юни 2021 г.
Изглед към частично срутената 12-етажна кооперация в Surfside, Флорида, САЩ, 24 юни 2021 г.

Кметът на окръг Маями-Дейд, Даниела Левин Кава, каза, че в 12 етажната сграда е имало над 130 жилища. Операциите за търсене и спасяване продължиха през цялата нощ.

Не е определена причина:

Все още няма официална причина за частичното срутване на сградата, каза Кава. В разследването ще участват строителни инженери, със съдействието на общината и пожарната, каза тя. Според полицейското управление на окръг Маями-Дейд те ще разследват инцидента след приключване на операциите по издирване и спасяване. Сградата, построена през 80-те години, се подлаглагала на ремонт на покрива, каза кметът на Сърфсайд Чарлз Бъркет, но добави, че не е ясно, дали това е причина за срутването.

Звуци от развалините:

Джадала, помощник-началник на пожарната спасителна програма в Маями-Дейд, потвърди, че под развалините се чуват звуци. „Всички операции се извършват под развалините. Те се случват под паркинга, където постоянно имаме екипи от пожарникари, които продължават да правят  пробиви и поставяне на сонарни устройства и камери за търсене, за да намерят жертвите“, каза Джадала.

Спасителни екипи на Маями-Дейд се събират близо до 12-етажна сграда, която частично се срути в Surfside, Флорида, САЩ, 24 юни 2021 г.
Спасителни екипи на Маями-Дейд се събират близо до 12-етажна сграда, която частично се срути в Surfside, Флорида, САЩ, 24 юни 2021 г.

Кметът на окръг Маями-Дейд каза, че макар сривът на сградата да е „невъобразима ситуация, която никой от нас не би могъл да предвиди“, те имат подходящите хора на работа и са „много обнадеждени“. Кава каза, че градът работи с Червения кръст и собствената си агенция за социални услуги за настаняване на хора, които са с разрушени домове. Околните градове също предлагат помощ.

Обявено извънредно положение:

Губернаторът на Флорида Рон Десантис издаде изпълнителна заповед за предоставяне на помощ на семействата, засегнати от колапса. Декларацията за извънредно положение ще позволи всички необходими ресурси да бъдат пренасочени към района.
Президентът Байдън каза, че федералните ресурси, включително помощта от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации, са „готови да отидат на място“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук