георги панайотов
На снимката: Георги Панайотов

Вече повече от две седмици българското Министерство на отбраната не е в състояние да обясни на българското общество, какво точно се е случило с изтребителя МиГ-29, който падна в района на Шабла по време на учение. И без черната кутия, която беше открита вчера, командването има достатъчно друга информация, изразяваща се в снимки и записи, върху, която би могло да се изгради версия.

В интервю за БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов обяви, че технически проблем забавя свалянето и обработването на данните от откритата вчера черна кутия. До дни се очаква проблемът да бъде решен и информацията да е на разположение на разследващите органи и експертите.

Скъсан лентов кабел пречи да бъде свалена информацията от черната кутия. Не е ясно какво е правил майор Валентин Терзиев през последните 13 секунди преди падането на самолета МиГ-29 в Черно море. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов и добави:

„Майор Терзиев е истински български герой, защото, ако тази ситуация се беше случила в условия на война, той е щял да покоси противника.“

Все още не са свалени данните от черната кутия на разбилия се преди 2 седмици край Шабла Миг-29. Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, пречи това да стане.

„Възникна един непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов. Не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия. Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя. Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени“, каза Панайотов.

Министърът на отбраната уточни, че МиГ-29 са изправни самолети и няма да бъдат приземявани.

„Стрелбата по мишена е между 4000-7000 метра. Най-вероятно бързо падащата мишена е принудила майор Терзиев да се спусне много бързо. За последен път той е бил засечен на 1200 метра“, каза министър Панайотов.

Той подчерта, че няма никаква мистерия около падналия боен самолет.

„Няма никаква мистерия с падналия в Черно море самолет МиГ-29. Министерството на отбраната не е разследващият орган. Прокуратурата трябва да каже имената. Няма да се допусне прикриване на когото и да било, в момента се установяват фактите“, заяви министърът на отбраната.

Той добави, че в момента се водят две паралелни разследвания – едното от Прокуратурата, който търси виновните за трагичния инцидент, а второто от Военна полиция, която установява фактите.

Законовият срок за излизане на информацията, какво е станало със самолета е 30 дни, но този срок може да се удължи до два месеца по преценка на Прокуратурата.

„Нека се ограничим с установяване на фактите, за да разберем какво се е случило и да внесем успокоение в българското общество. Не разполагам със 100% от информацията, защото не участвам в следствието“, каза министърът.

Той заяви, че е посетил авиобаза „Граф Игнатиево“ и е разговарял с целия й състав. Те са поставили въпроси за функционирането на базата и самолетите. „Обещах им да направя всичко възможно, за да разполагат с модерна и сигурна техника, за да пазят българското небе“, заяви Панайотов.

Министърът се е срещнал със семейството на загиналия пилот в Асеновград. В момента на посещението му, там не е била съпругата на майор Терзиев Димитрина Попова. Тя отправи остри критики за начина, по който действат българските ВВС и подготовката на пилотите.

Той коментира и самото учение в Шабла, което е пето или шесто поред, прави се на две години.

„Не бих го нарекъл рутинно. Когато една държава поддържа армия, тя трябва да бъде обучавана и тренирана. Не може да очакваме тя да изпълнява функциите си без да бъде обучавана. Навсякъде по света се правят военни учения. Това е начинът, за да се поддържа бойната готовност на армията“, каза Панайотов.

Припомняме, че търсенето на „черната кутия“ продължи с дни. На 9 юни самолетът МиГ-29 изчезна от радарите по време на изпълнение на тренировъчна задача в рамките на учение „Шабла 2021“. Загина пилотът на машината майор Валентин Терзиев от авиобаза „Граф Игнатиево“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук