Жена държи портрет на опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега по време на протест на солидарност с Роман Проташевич в беларуското посолство в Рига, Латвия, 25 май 2021 г.
Жена държи портрет на опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега по време на протест на солидарност с Роман Проташевич в беларуското посолство в Рига, Латвия, 25 май 2021 г.

ВВС: Дисидентът Роман Протасевич е преместен под домашен арест

Беларуският дисидент, който беше свален принудително от самолет на Ryanair в Минск, е прехвърлен под домашен арест, каза баща му пред ВВС.

Световният печат

Роман Протасевич беше задържан по подозрение за подбуждане към размирици след драматичното му залавяне на 23 май.

Приятелката му, руската гражданка София Сапега, е арестувана заедно с него и също е преместена под домашен арест, съобщиха родителите й пред руската служба на ВВС.

ЕС отговори на самолетния инцидент със санкции срещу Беларус. След залавянето им, записи с Протасевич и Сапега бяха показани по беларуската телевизия. На тях те признават за извършване на престъпна дейност, но изглежда, че са направени под принуда.

Бащата на г-н Протасевич Дмитрий заяви, че обвиненията срещу двамата задържани не са оттеглени.

София Сапега сега живее в нает апартамент в Минск, казаха нейни близки Семейството се надява обвиненията срещу младата жена да бъдат оттеглени.

„Адвокатът не казва нищо, властите не казват нищо“, добави бащата на г-н Протасевич. „Ако формата на задържане се е променила, това е подобряване на условията им на живот. В противен случай не знаем какво предстои.“

Той добави, че му е било трудно да коментира действията на властите по отношение на сина му. „Може би е бил въвлечен в някаква политическа игра?“ предположи той.

„Гардиън“: „Жив ад“: смъртни случаи в Чехия, след като торнадо  опустоши селата

Торнадо и градушка с размерите на тенис топки удариха югоизточната част на Чешката република. Множество къщи бяха разрушени, а смъртните случаи са с неизвестен брой.

Световният печат

Видеокадри от региона в социалните мрежи показват разрушени сгради и автомобили, паднали дървета и няколко пожара с гъст черен дим.

„Това е ад“, каза областният управител на Южна Моравия Ян Гролих в четвъртък, след като посети района.

Чешката новинарска агенция CTK цитира кмета на Хруски, който каза, че половината от селото му е било изравнено със земята.

Говорителка на местната служба за спешни случаи Хедвика Кропачкова заяви, че е има смъртни случаи и че хората все още са в капан под отломките.

Кропачкова заяви, че очакват десетки наранявания. Болницата в град Ходонин на чехословашката граница обаче заяви, че може да поеме до 200 ранени.

Вътрешният министър Ян Хамачек каза, че „всички налични спасителни звена са в действие или се придвижват към района на Ходонин, където няколко общини са били ударени от торнадото.“

Австрийски и словашки спасители са помагали, а чешката армия също е на разположение.

Торнадото и градушката удариха няколко града и села, включително Ходонин, където в допълнение, екстремното време унищожи пенсионерския дом и местния зоопарк. Торнадото предизвика прекъсвания на електрозахранването и смущения в движението, като падналите електропроводи затвориха основната магистрала, свързваща Прага със словашката столица Братислава.

Бурите принудиха премиера Андрей Бабиш да остане в Брюксел след срещата на върха на ЕС, тъй като кацането в Прага би било твърде опасно.

„Политико“: Европейският парламент обявява достъпа до аборт за човешко право

В четвъртък Европейският парламент с лекота прие резолюция, която провъзгласи безопасния достъп до аборт за човешко право – опит за противопоставяне на държави като Полша и Малта, където правата на жените са ограничени.

Световният печат

Резолюцията призовава страните от ЕС да признаят, че всяка намеса в достъпа до контрацепция, лечение на плодовитост, грижи за майчинството и аборти „представлява нарушение на правата на човека“. Тя призовава държавите да „осъдят всеки опит за ограничаване на достъпа“ до тези услуги.

Мярката беше приета, като 378 евродепутати гласуваха „за“ и 255 гласуваха „против“.
Текстът – изготвен от Предраг Фред Матич, хърватски евродепутат – също е критичен към така наречената „клауза за съвест“, която позволява на лекарите да отказват достъп до аборт, ако не вярват в това. Придържането към аборти „на основание на религия или съвест“, се казва в текста, „застрашава живота и правата на жените“.

Мярката – която Комисията на Парламента по правата на жените и равенството между половете подкрепи с огромно мнозинство през май – е насочена предимно към държави като Полша и Малта, които забраняват или ограничават достъпа до аборти. Той също така критикува правителствата, които са ограничили или отменили репродуктивните услуги по време на пандемията на коронавируса.

‘‘Този вот бележи нова ера в Европейския съюз и първата истинска съпротива на регресивен дневен ред, който от години потъпква правата на жените в Европа, “каза Матич в изявление.

Въпреки че резолюцията не е обвързваща и основното й послание се основава на консенсус, текстът предизвика силна критика от група консервативни членове на ЕП, подкрепени от про-лайф организации, водещи ожесточена кампания срещу абортите.

Десноцентристката Европейска народна партия и Европейските консерватори и реформисти дори предложиха два алтернативни текста на текста на Матич. И в двата варианта се твърди, че абортът и репродуктивните услуги трябва да бъдат оставени на отделни държави, а не на ЕС.

Възмущението от резолюцията на Матич надхвърли Европейския парламент. В Полша Ordo Iuris, фундаменталистка организация, публикува петиция, наречена „Спрете доклада на Матич“.

В четвъртък огромното мнозинство от членовете на ЕП от групата на ЕНП, включително нейният лидер Манфред Вебер, гласуваха против текста.

„Абортът не е човешко право“, заяви Роза Естарас Ферагут, испански евродепутат от ЕНП по време на пленарния дебат преди гласуването. „Това може да е законно право, което се приема в някои държави-членки, но не е човешко право.“

Тя добави: „Не можете да идеологизирате човешко право, това не е демокрация и не е това, което искам да видя в Европа.“

 

CNN: Унгария „вече няма място в ЕС“, каза холандският премиер

Унгария „няма място“ в Европейския съюз, след като прие нов спорен законопроект, забраняващ съдържанието на LGBTQ в училищата, заяви в четвъртък холандският премиер Марк Рюте.

Световният печат

По-рано този месец унгарският парламент прие закон, който забранява всички образователни материали и програми за деца, за които се смята, че насърчават хомосексуалността, смяната на пола и концепцията за сексуалност, отклоняваща се от тази, определена за дадено лице при раждането.

Този ход предизвика интензивна критика от правозащитни групи и опозиционни партии. Тълпи се събраха пред парламента в Будапеща, в знак на протест срещу законопроекта.

Законодателството е една от поредицата разделящи политики, подкрепяни от унгарския лидер Виктор Орбан, твърд националист, който се противопоставя на хора от LGBTQ и имигранти.

„За мен Унгария вече няма място в ЕС“, каза Рюте пред журналисти, преди да присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел заедно с Орбан.

Когато пристигна за срещата на върха, Орбан решително защити новото законодателство.

„Аз съм борец за правата. Аз съм борец за свобода в комунистическия режим“, каза Орбан. „Хомосексуалността беше наказана и аз се борих за тяхната свобода и техните права. Така че защитавам правата на хомосексуалните момчета, но този закон не е за това. Той е за правото на децата и родителите.“

Във вторник 14 от 27 държави от ЕС изразиха своята „дълбока загриженост“ от закона в съвместна декларация, инициирана от Белгия.

По време на пресконференция в Брюксел в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че законопроектът „очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация“.
„Това противоречи на основните ценности на Европейския съюз, а това е човешкото достойнство, това е равенство и основните човешки права“, каза тя.

Унгария е приемала подобно законодателство и преди. През декември 2020 г. парламентът на страната гласува за предефиниране на понятието „семейство“ в конституцията на страната, ход, който на практика забранява на двойките от един и същи пол да осиновяват деца. Това също беше посрещнато с възклицание от защитниците на правата на човека.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук